spot_img
5.7 C
București
marți, martie 19, 2024
AcasăEconomieAgriculturaAtacurile cu drone: Au destabilizat nu numai piața petrolului, dar și zona...

Atacurile cu drone: Au destabilizat nu numai piața petrolului, dar și zona Golfului

-

Cine a atacat rafinăriile saudite? Este o întrebare la care nu există un răspuns clar nici după o săptămănă. După atacurile cu drone asupra a două rafinării de petrol din Arabia Saudită, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a dat vina pe Iran. Rebelii houthi, susținuți de Teheran, au revendicat responsabilitatea pentru atacuri, dar Riyadul a insistat, de asemenea, că Iranul a fost în spatele bombelor. Comentatorii încă speculează pe seama celor vinovați, transmite RFI.

Pentru cotidianul conservator turc pro-guvernamental, Milliyet, atacurile cu drone au lăsat multe necunsocute: „Atacurile au destabilizat nu doar piețele petrolului, ci și balanța de securitate în lume, dar mai ales în Golf. Mai presus de toate, având în vedere faptul că SUA este cel mai mare vânzător de arme din Arabia Saudită și cel mai mare cumpărător de arme din lume. Echipamentul radar din sistemul de apărare aeriană fabricat în SUA din regiune nu a reușit să detecteze nici dronele Houthi la 1.000 de kilometri distanță, nici rachetele care ar fi aparținut Iranului. Trebuie să fi dormit. … Aceasta ridică o altă întrebare care este la fel de confuză precum vulnerabilitatea sistemului de apărare: aceste bombe ar putea face parte dintr-o aranjament bine construit? Cine a fost cu adevărat în spatele acestor atacuri? ”

- Advertisement -

Ria Novosti este curioasă să vadă al cui sprijin va solicita Arabia Saudită: „Americanii își pot trimite a 6-a flotă în Strâmtoarea Hormuz și amenință să-și stingă furia împotriva Teheranului. Dar, împotriva celor zece drone relativ ieftine care, în prezent, provoacă o durere de cap economiei mondiale, acestea sunt lipsite de putere. Nici măcar miliardele de dolari pe care saudiții le-au cheltuit pentru armele americane nu pot rezolva problema. Rusia, pe de altă parte, are ceva de oferit Riyadhului, dovedit prin succesul sistemului său de apărare aeriană împotriva atacurilor cu drone din Baza Aeriană [siriană] Khmeimim. Saudiții trebuie doar să ceară Rusiei și același lucru este valabil și pentru Kuweit. Și oricine crede că un partener de arme strategice din SUA nu s-ar angaja niciodată într-o astfel de colaborare ar trebui să îl întrebe pe Erdoğan”, lansează cîteva săgeți agenția rusă de știri.

Europa trebuie să regândească atitudinea față de Iran, criza se accelerează, avertizează De Telegraaf: „În fond, relațiile extrem de tensionate dintre SUA și Iran de la încetarea acordului nuclear joacă un rol. Președintele Trump a căutat cu atenție o apropiere de Iran, dar acum există o criză elocventă. Iranul neagă orice implicare în atac. Și Uniunea Europeană avertizează împotriva riscurilor. Dar, dacă se dovedește că Teheran a fost responsabil pentru această escaladare periculoasă, aceasta va afecta în mod necesar atitudinea delăsătoare a Europei față de Iran. ”

- Advertisement -

Financial Times exprimă îngrijorări cu privire la prețul petrolului: „Riscul mai mare cu care se confruntă piața este o formă de represalii saudite împotriva Iranului, care îi sprijină pe rebelii Houthi din Yemen. Teama unui astfel de conflict, întărită de natura instabilă a regimului saudit, va conduce piața petrolului în următoarele zile. Dacă represaliile devin o realitate, se va alimenta riscul unei recesiuni economice. ”

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img