spot_img
10.3 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEconomieAU DEPĂŞIT FRANŢA ŞI AU EGALAT SUA: Ruşii au în afara ţării...

AU DEPĂŞIT FRANŢA ŞI AU EGALAT SUA: Ruşii au în afara ţării de trei ori mai mulţi bani decât rezerva valutară

-

Biroul Național de Cercetări Economice din Statele Unite a spus într-un raportpublicat luna aceasta că 1% din ruși, cei mai bogați, au în proprietate în prezent 25% din bogăția țării, un fenomen legat de fuga capitalului, accelerată în ultimii ani, transmite Radio Europa Liberă.

„Există tot atâta bogăție financiară rusească în străinătate – în Statele Unite, Elveția, Cipru și alte zone off-shore – câtă are toată populația din Rusia propriu-zisă”, spune raportul.

- Advertisement -

Bogăția depozitată astăzi în afara țării de rușii bogați este acum de trei ori mai mare decât rezervele oficiale valutare ale țării, mai spune raportul.

Concentrarea de bogăție în mâinile procentului de ruși bogați este acum comparabilă cu nivelul din Statele Unite și mult deasupra celui din Franța, de exemplu.

- Advertisement -

Autorii raportului, printre care se numără cunoscutul economist Thomas Piketty, spun că au folosit pentru redactarea lui date statistice naționale, sondaje, clasamente financiare și date impozitare, inclusiv unele noi, despre cei care plătesc cele mai mari impozite. Ei spun că rapoartele oficiale rusești existente subestimează mult nivelul de inegalitate financiară din societatea rusă.

Firma care a creat raportul, NBER, este o grupare privată de cercetători considerată arbitrul oficial al ciclurilor economice din Statele Unite – recesiuni și creșteri.

Inegalitatea de venituri rusească, spun autorii raportului, se deosebește mult de cea din alte foste țări comuniste, dar și de cea din China, un fapt datorat modului specific în care a trecut Rusia la economia de piață după comunism.

După turbulenții ani 1990, în care a avut loc și o prăbușire a rublei în 1998, economia țării s-a stabilizat la începutul anilor 2000, accelerându-și apoi creșterea pe fondul scumpirii petrolului.

Autorii raportului spun că „eșecul dramatic al comunismului sovietic și al ideologiei egalitariste” a creat în parte condițiile pentru acceptarea de către ruși a inegalităților ridicate de venituri și a concentrării bogăției particulare în mâinile unui grup relativ restrâns de oameni.

„De fapt, inegalitatea extremă pare acceptabilă în Rusia, atâta vreme cât miliardarii și oligarhii se prezintă drept fideli statului rus și interesul național, așa cum este perceput de el de mase. Rămâne de văzut dacă acest echilibru fragil va rezista în anii și deceniile care vin”, se spune în raport.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img