Bulgaria a fost condamnată să plătească penalități în valoare de 32 de milioane de euro companiei de consultanță „WorleyParsons Nuclear Services” pentru neîndeplinirea de angajamente în cadrul proiectului nuclear „Belene”, transmite Radio Europa Liberă.

Situata pe Malul Dunarii, la aproximativ 100 de kilometri de Bucuresti și 6 de insula Belina din Teleorman, centrala nucleara a Bulgariei, de la Belene, este un proiect de fabricatie ruseasca și este considerat unul periculos. Centrala  a fost inchisa aproape complet, pentru ca nu respecta standardele de securitate din domeniul nuclear.

Organizatiile de mediu din Bulgaria, Romania, dar si Greenpeace sau WISE au protestat vehement timp de ani de zile impotriva proiectului Belene. Lavinia Andrei, presedinta Fundatiei “Terra Mileniul III”, sustine ca Guvernul Romaniei a fost de acord cu centrala bulgarilor chiar daca si-ar fi dat acceptul pe o documentatie in care nu se specifica ce tip de reactor va fi folosit. “E mai mult o chestiune politica, pentru ca si Romania avea nevoie, la randul ei, de acceptul Bulgariei pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. A fost un troc intre cele doua tari.” Printre riscurile la care se supune Romania, in urma aprobarii proiectului Belene, se numara posibila distrugere a ecosistemului Dunarii si infestarea solului din zona Teleorman, care este printre cele mai fertile din Romania, explica Lavinia Andrei. “Centrala va fi construita cu spatele la o zona de dealuri. In cazul unui accident, cea mai mare parte a emisiilor vor veni spre Romania, nu spre Bulgaria”, adauga presedinta “Terra Mileniul III”.

Penalitățile sunt datorate faptului că primul guvern condus de Boiko Borisov nu a informat într-un mod oficial cunoscuta companie de consultanță despre decizia sa din ianuarie 2013 de a îngheța construcția centralei atomoelectrice. În perioada următoare s-a ajuns la o înțelegere de a fi reduse taxele datorate, dar Compania bulgară de electricitate (NEK) nu și-a onorat angajamentele. Autoritățile bulgare nu au inițiat tratative în vederea rezolvării disputei juridice. Contractul de consultanță a fost reziliat cu o întârziere de 17 luni, timp în care s-a acumulat datoria respectivă, se arată în decizia Curții de Arbitraj Internațional.

Compania NEK a achitat în zadar 2,4 milioane de euro unei companii juridice internaționale – dublul cheltuielilor companiei de consultanță prilejuite de proces, constată săptămânalul sofiot „Capital”. Comportamentul neprofesionist al conducerii Companiei de stat a avut drept rezultat triplarea cheltuielilor fața de cele prevăzute în acordul cu „WorleyParsons Nuclear Services”.

Bulgaria a cumpărat în finele anilor ’80 un reactor de 1000 de MW produs la uzinele cehoslovace Pilzen pe care a fost nevoită să-l vândă cu mare pierdere singurului cumpărător posibil – Rusia, după prima renunțare la proiect. A mai comandat două reactoare de 1000 de MW în Rusia, apoi a renunțat fără a informa într-un mod oficial compania producătoare „Atomstroiexport” și a fost condamnată, de către Curtea de Arbitraj de la Paris, să le achite cu peste 620 de milioane de euro.

Cheltuielile prilejuite de proiectul nuclear lansat la începutul anilor ’80, apoi înghețat, relansat de guvernul Simeon de Saxa Coburg Gotha și iar înghețat de primul guvern Borisov au depășit până acum două miliarde euro. Experții avertizează că de pe urma acestui joc du-te-vino câștigă numai lobby-ul rusesc.

Costul final al centralei va putea ajunge la 10 miliarde euro, constată săptămânalul „Capital”. Guvernul Borisov caută un investitor strategic dispus să investească în continuare. Au loc tratative cu companii din China și Rusia, dar încă nu s-a ajuns la un rezultat sigur.Situata pe Malul Dunarii, la aproximativ 100 de kilometri de Bucuresti, noua centrala nucleara a Bulgariei, de la Belene, este un proiect de fabricatie ruseasca

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?