spot_img
10 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăAnalizeBOMBĂ/ Guvernul Cioloș a dus România peste deficitul bugetar convenit cu UE:...

BOMBĂ/ Guvernul Cioloș a dus România peste deficitul bugetar convenit cu UE: SE POT APLICA SANCȚIUNI DE LA BRUXELLES/ Avertismentul lui Ponta

-

Romania a avut un deficit bugetar de 3% din produsul intern brut pe anul 2016, a anuntat, luni, Biroul european de statistica Eurostat, in prima notificare, scrie Hotnews.

Potrivit Eurostat, Romania a avut in anul 2016 un PIB de 761,4 miliarde de lei, iar deficitul a fost de 23,1 miliarde de lei, adica 3% din PIB, in conditiile in care tara s-a angajat sa ramana cu deficitul sub plafonul de 3%, peste care Comisia Europeana poate declansa procedura de deficit excesiv.

- Advertisement -

Practic guvernul Cioloș a încălcat angajamentul cu Uniunea Europeană. 

Fostul premier Victor Ponta a comentat pe facebook informația:

Concluzia : in 2016 Romania a trecut de pragul de 3% deficit bugetar . Din 28 tari UE doar 4 sunt in aceasta situatie. Alaturi de noi se mai afla Spania si Franta ( care au insa Program de redresare aprobat deja de CE) si Marea Britanie (pt care nu mai conteaza dupa Brexit)!

Cateva observatii succinte si pe intelesul oamenilor:

1. In 2009-2012 Romania a fost „corigentul clasei” in UE cu deficite excesive si Programe cu FMI si UE / in 2013-2015 am devenit „premianti” cu cea mai mare crestere economica, absorbtie de fonduri europene si cea mai drastica reducere a deficitului / in 2016 am redevenit corigenti . Sa speram ca in 2017 va fi mai bine.

2. Guvernul „Ciolos” a mintit oficial opinia publica din Romania afirmand in Ianuarie 2017 ca deficitul bugetar a fost de 2,4% din PIB – aveti mai jos linkul :

http://m.ziare.com/…/ciolos-a-lasat-romania-cu-un-deficit-b…

3. Diferenta dintre 2.4 raportat de Guvern si 3% constatata de Eurostat apare din doua surse : scaderea incasarilor fiscale si recunoasterea legala a titlurilor executorii la salariile din educatie / ambele probleme pot sa apara si in 2017 si trebuie gestionate cu mare grija

4. Conform prevederilor regulamentare ale UE in (baza constatarilor Eurostat) Comisia trebuie sa decida intrarea Romaniei in procedura de „deficit excesiv” pentru anul 2016 – decizia este supusa ratificarii Parlamentului European

5. O tara aflata in procedura de deficit excesiv trebuie sa prezinte un Program de Redresare cu masuri concrete care sa fie aprobat de Comisie. In caz contrar sunt prevazute doua sanctiuni : blocarea fondurilor europene si o amenda anuala de 0.2% din PIB

6. In 2009-2012 cand Romania a fost in „deficit excesiv” nu i-au fost aplicate sanctiunile prevazute de Regulament deoarece se afla in Program de Asistenta cu CE , FMI si Banca Mondiala – acest lucru nu mai este valabil in 2017
Discutia despre fondurile europene este cu atat mai importanta cu cat in 2018 are loc decizia la nivel european privind jumatatea Bugetului 2014-2020 al UE – adica cine nu a cheltuit cat trebuia din alocare PIERDE banii ( care oricum trebuie redusi pentru ca Marea Britanie nu mai contribuie cu partea sa)!

7. La nivel european exista o tendinta politica de sanctionare a Poloniei pt nationalizarea fondurilor alocate pensiilor private si „rebeliunea” politica / ca Polonia sa nu fie singura sanctionata se cauta inca un „vinovat de serviciu”.
Spania tocmai a trecut prin alegeri repetate de doua ori si criza politica prelungita – Franta il va alege peste 2 saptamani pe proeuropeanul Macron presedinte care trebuie sprijinit . Ca de obicei Romania ramane „vinovatul de serviciu” – faptul ca avem un Presedinte absent si un guvern socialist ne fac si mai susceptibili de acest lucru.

8. Exista o solutie – o implicare si un dialog direct al Premierului Grindeanu (plus Ministrul de Finante) cu sefii Comisiei Europene (Presedintele Juncker va fi in vizita oficiala la Bucuresti in luna Mai) /
Premierul are inca increderea si credibilitatea necesare ca si parghiile si solutiile guvernamentale si politice – insa ar trebui sprijinit neconditionat atat de catre Presedintele Iohannis cat si de catre Parlament si majoritatea parlamentara .

Daca nu se intampla acest lucru sa ne pregatim toti de o toamna grea.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img