spot_img
4.8 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalize#Brexit: Camera Comunelor refuză să garanteze statutul cetățenilor statelor membre UE aflați...

#Brexit: Camera Comunelor refuză să garanteze statutul cetățenilor statelor membre UE aflați actualmente în UK

-

Camera Comunelor a parlamentului britanic a aprobat proiectul de lege care permite prim ministrului Theresa May să declanșeze ieșirea țării din Uniunea Europeană, dar a respins o propunere de garantare a statutului cetățenilor statelor membre UE aflați actualmente în Regatul Unit. Proiectul de lege va fi trimis acum spre adoptare Camerei Lorzilor și este este de așteptat ca acolo să fie adoptat fără o opoziție semnificativă înainte de a fi trimis la promulgare, transmite RFI.

Votul din Camera Comunelor are un caracter istoric: reprezentanții aleși ai electoratului au confirmat practic votul din referendumul din 23 iunie 2016 și au aprobat cererea guvernului de depunere a notificării în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care declanșează o perioadă de negocieri de doi ani care se încheie cu încetarea calității de membru UE.

- Advertisement -

Majoritatea în favoarea proiectului a fost de 494 – 122 din totalul de 650 de deputați.

Camera Comunelor a respins prin vot toate amendamentele propuse de opoziție, între care garantarea statutului cetățenilor UE din Marea Britanie după Brexit, cu 290 de voturi pentru și 332 împotrivă.

- Advertisement -

Premierul May a refuzat constant această solicitare, argumentând că nu poate face acest lucru atât timp cât UE nu garantează la rândul său statutul cetățenilor britanici aflați în statele membre.

A fost respins și amendamentul care impunea organizarea unui al doilea referendum după terminarea negocierilor dintre guvernul britanic și UE.

Deputații Partidului Conservator al premierului May au votat aproape în unanimitate împotriva amendamentelor și în favoarea proiectului de lege în ansamblul său.

Acum, proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere Camerei Lorzilor, care îl va lua în considerare după o scurtă vacanță parlamentară, după data de 20 februarie.

Deși Partidul Conservator nu are majoritate în camera superioară, este improbabil ca lorzii, care sunt numiți și nu aleși, să obstrucționeze adoptarea proiectului și dacă vor vota proiectul, care are doar două articole, în termeni identici cu cel aprobat de Camera Comunelor, atunci proiectul va merge la promulgare la Regina Elisabeta a II-a.

După promulgare, premierul May va putea invoca articolul 50, așa cum a promis, până la sfârșitul lunii martie 2017, posibil chiar la summitul UE din 9 martie, așa cum relata recent cotidianul londonez The Times.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img