spot_img
15.4 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAnalizeButoiul cu pulbere din Balcani, Trump și Rusia

Butoiul cu pulbere din Balcani, Trump și Rusia

-

Care ar putea fi prima provocare majoră de securitate pentru Donald Trump? Reaprinderea conflictului din Balcani, este de părere revista New York Observer, transmite RFI.

Dupa ce Iugoslavia s-a prăbușit în 1991, NATO, condusă de Statele Unite, a intervenit pentru a pune capăt violențelor. Acum, la o generație  de la soluțiile oricum temporare ale Washingtonului, instabilitatea poate reveni.

- Advertisement -

De exemplu, în Bosnia, eșuată în criminalitate și corupție, ca să nu mai vorbim de problema ei serioasă cu extremismul islamic.

Conducerea Republicii Srpska amenință să se retragă din aranjamentele americane de la  Dayton, din 1995. Președintele său, Milorad Dodik, nu-și ascunde naționalismul  renăscut.
Iar sârbii din Bosnia sunt nervoși din cauza a ceea ce ei consideră a fi dominația musulmanilor de la Saraievo. Este exact aceeași problemă  care a aruncat țara în război civil și genocid, în 1992.

- Advertisement -

În Kosovo e chiar și mai rău. Recent, Belgradul a trimis la Mitrovița un tren cu sloganul „Kosovo este Serbia”, scris în 21 de limbi. Ceea ce albanezii au considerat o provocare. Din fericire, trenul s-a întors înainte de a fi ajuns la Kosovo. Dar dacă violența va reizbucni acolo, urâtul războiul interetnic s-ar putea reedita.

Iar NATO, care a bombardat în 1999, ar trebui să intervină, din moment ce Kosovo nu are armată. Ca să nu mai vorbim de faptul că sute de musulmani din Kosovo, care s-au alăturat statului islamic în Irak și Siria, se întorc acasă. Există așadar destui albanezi bine înarmați, gata de război.

Pentru Vladimir Putin, intervenția occidentală în Bosnia și Kosovo a fost un afront adus lumii slave ortodoxe. Liderul de la Kremlin a fost mereu cu ochii pe Republica Srpska, dat fiind că ideologia oficială a Kremlinului de solidaritate slav- ortodoxă împotriva decadenței Vestului își găsește un teren fertil.

Apoi, nu pare să fie o coincidență faptul că trenul provocator trimis de Belgrad în Kosovo era fabricat în Rusia. Prezența serviciilor de informații ruse în Serbia este oricum neobișnuit de mare și evidentă. Acum două luni, Rusia, Belarus și Serbia au efectuat exerciții militare comune pe teritoriul Serbiei, numite „Frăția slavă”. O demonstrație de forță anti-NATO.

Ceea ce Putin vrea în Balcani pare destul de simplu: haos politic pentru a ține ocupat Occidentul. El va risca bucuros un război local, din moment ce nu rușii ar trebui să moară pentru asta.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img