spot_img
15.3 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăDezvaluiriCE NU SE SPUNE despre Legea Big Brother promulgată de Iohannis: VOM...

CE NU SE SPUNE despre Legea Big Brother promulgată de Iohannis: VOM FI URMĂRIȚI PAS CU PAS, peste TOT, INCLUSIV LA UN PROCES DE DIVORȚ/ MĂRTURIA unui fost șef CIA

-

Cetățenii românii vor putea fi urmăriți pas cu pas conform noii Legi Big Brother promulgată de președintele Klasu Iohannis.

Judecătoarea Dana Gârbovan, presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a explicat pe facebook ce înseamnă concret acest lucru.

- Advertisement -

Jurnalistul Silviu Sergiu de la Evenimentul Zilei scrie și el pe facebook:

Serviciile vor avea acces la datele noastre de trafic si in cazul unui proces de divort. In noua Lege Big Brother nu se mentioneaza ca accesarea acestora cu mandat de la judecator se face doar in cazul unor infractiuni grave.

O ”scapare” legiferata prin semnatura liderilor partidelor importante, dupa ”medierea” presedintelui Klaus Iohannis, cel care promitea societatii civile transparenta si consultari publice, dar care a transat chestiunea intr-o sedinta secreta la Cotroceni.

Datele de trafic (metadata) ofera mult mai multe informatii despre viata privata decat pare la prima vedere. Aceste date, considerate in ansamblul lor, pot furniza indicatii precise cu privire la viata privata a persoanelor ale caror date sunt pastrate, cum sunt obiceiurile din viata cotidiana, locurile de sedere permanente sau temporare, deplasarile zilnice sau alte tipuri de deplasari, activitatile desfasurate, relatiile sociale si mediile sociale frecventate, scrie Gărbovan.

- Advertisement -

POSTAREA INTEGRALĂ A DANEI GÂRBOVAN:

„We kill people based on metadata” – replica, devenita celebra, apartine unui fost director CIA si reflecta importanta datelor de trafic si, implicit, a legii Big Brother ce permite accesul la ele.

Am citit in mai multe randuri, ca si argument suprem al constitutionalitatii legii Big Brother, faptul ca accesul la datele de trafic (metadata) se face cu autorizarea prealabila a judecatorului. Or, aceasta conditie, desi absolut necesara, nu este si suficienta. De exemplu, legea nu ofera nici un criteriul pe care judecatorul sa il aiba in vedere atunci cand admite/refuza cererea de acces la date. Un astfel de criteriu minimal era acela al infractiunilor pentru cercetarea carora se poate face o astfel de solicitare, in lipsa acestora fiind incalcata cerinta proportionalitatii. Atat Curtea Constitutionala, cat si CJUE au subliniat ca o incalcare atat de grava a drepturilor fundamentale este justificata doar pentru prevenirea/cercetarea unor infractiuni grave, ce trebuie definite expres pentru a se evita subiectivismul si arbitrariul.

Datele de trafic (metadata) ofera mult mai multe informatii despre viata privata decat pare la prima vedere. Aceste date, considerate in ansamblul lor, pot furniza indicatii precise cu privire la viata privata a persoanelor ale caror date sunt pastrate, cum sunt obiceiurile din viata cotidiana, locurile de sedere permanente sau temporare, deplasarile zilnice sau alte tipuri de deplasari, activitatile desfasurate, relatiile sociale si mediile sociale frecventate.

Pe scurt, reprezentantul juridic al NSA Stewart Baker a rezumat astfel: „metadata iti spune absolut totul despre viata cuiva. Daca ai suficienta metadata nici nu mai ai nevoie de continut.”

Este important ca legea Big Brother, ce afecteaza in mod evident drepturi fundamentale, sa fie supusa unui control de constitutionalitate cat mai rapid.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img