spot_img
20.8 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeCe pregătește Ungaria în anul centenarului

Ce pregătește Ungaria în anul centenarului

-

Anul 2018 va fi Anul Comemorativ Matia Corvin, a anunţat Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar pentru politici naţionale, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni, la Budapesta. Conform acestuia, în anul omagial maghiarii din Bazinul Carpatic vor organiza o serie de evenimente: conferinţe, expoziţii, cât şi concursuri pe teme istorice care vor fi dedicate tinerilor, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Árpád János Potápi a subliniat importanţa întăririi identităţii maghiare, spunând că Matia Corvin a intrat în istorie drept un conducător important, cu o mână forte. A fortificat Ungaria, dându-şi seama că acesta este singura modalitate prin care se poate stopa extinderea Imperiului Otoman. Memoria regelui este păstrată nu doar de istoriografie, ci şi de legendele şi basmele populare maghiare, a spus secretarul de stat.

- Advertisement -

A anunţat că în perioada 12-14 ianuarie la Szeged se va oficia o liturghie comemorativă, iar între 20 şi 24 ianuarie, la Budapesta va avea loc un bal caritabil renascentist cu ocazia aniversării a 560 de ani de la încoronarea lui Matia Corvin, şi un eveniment de degustare de mâncăruri. În luna martie, la Székesfehérvár, fosta cetate de scaun a regelui, se va oficia o liturghie de încoronare, iar în luna aprilie, atât la Budapesta, cât şi la Viena se va comemora moartea sa. În iunie, la Viena va fi vernisată o expoziţie cu ocazia aniversării ocupaţiei oraşului.

Conform planului, anul comemorativ va fi unul dintre elementele centrale ale programului Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

- Advertisement -

Preşedintele comisiei de consiliere a programului, deputatul ungar Gergely Gaal din partea Partidului Popular Creştin Democrat (KDNP), a declarat: Matia Corvin a realizat că civilizaţia creştină trebuie protejată prin asocierea popoarelor din Europa Centrală şi prin stoparea extinderii Imperiului Otoman. Acesta şi-a exprimat speranţa că se va reuşi implementarea unei serii de programe care să atragă un număr cât mai mare de maghiari în Bazinul Carpatic.

Zoltán Lomnici, preşedintele Consiliului pentru Demnitatea Umană – asociaţie civilă care a avut iniţiativa organizării anului comemorativ – a reiterat faptul că Matia Corvin a fost un rege care a reuşit să construiască în mijlocul Europei un imperiu puternic, cu reguli stricte. A avut viziune şi a reuşit să facă ţara să crească, a subliniat Lomnici, adăugând că realizările acestuia oferă şi astăzi o serie de oportunităţi istoricilor şi tinerilor deopotrivă. Preşedintele consiliului a mai spus: întrucât anul viitor se vor împlini 100 de ani de la alipirea Transilvaniei de România, anul comemorativ poate fi şi un fel de replică în acest sens, a declarat Lomnici.

Balázs Gergely, preşedintele Asociaţiei Clujul Comoară şi-a exprimat speranţa ca şi această serie de evenimente să aibă un succes la fel de mare ca cele din cadrul anilor omagiali anteriori. Acesta a mai adăugat că în zilele de 23 şi 24 februarie, va fi marcată aniversarea a 575 de ani de la naşterea lui Matia Corvin şi 560 de ani de la încoronarea sa. În luna septembrie, la Hunedoara, vor fi dedicate cinstirii memoriei lui Matia Corvin o serie de evenimente, care se vor extinde pe mai multe zile.

Krisztina Csibi, directorul Casei Naţiunii Maghiare a anunţat că se doreşte atragerea a cât mai mulţi parteneri la derularea programelor din cadrul anului comemorativ.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img