spot_img
12 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăEconomieAgriculturaCel mai cald de 2000 de ani

Cel mai cald de 2000 de ani

-

 In momentul în care Europa trece prin a doua sa perioadă de caniculă în ultima lună (42,6°C înregistrate la Paris joi după-amiază, record absolut pentru capitala Franţei), două studii distincte publicate de reviste anglosaxone de specialitate arată că de două mii încălzirea climei nu a fost atât de puternică şi de omogenă ca acum. Pe ce date s-au bazat cercetătorii şi cât de fiabile sunt rezultatele?, transmite RFI.

Studiile au fost publicate în două reviste distincte, Nature şi Nature Geoscience. Cercetătorii au folosit datele privitoare la temperaturi adunate şi compilate de la aproape 700 de indicatori diferiţi, botezaţi „proxy”: inelele arborilor tăiaţi, bucăţi de gheaţă, sedimente lacustre, corali, şamd. S-au folosit şi termometrele dar aceste instrumente nu au devenit fiabile decât în ultimii 150 de ani.

- Advertisement -

După ce au trecut în revistă 2.000 de ani de variaţii de temperatură la nivel planetar, concluziile specialiştilor sunt clare: actuala încălzire climatică nu este doar inedită prin amplitudinea şi viteza sa dar în plus este fără precedent prin caraterul ei universal. Cu alte cuvinte, planeta noastră trăieşte actualmente cea mai fierbinte perioada a sa din ultimele două milenii.

Pe scurt, chiar dacă au existat în trecut şi alte perioade de încălzire sau de glaciaţiune, niciuna nu a afectat simultan toate regiunile planetei. „Incălzirea actual este globală; 98% din Pământ s-a încălzit după revoluţia industrială” spune unul dintre autorii studiului, cercetător la universitatea Columbia din New York.

- Advertisement -

O altă concluzie a celor două studii: niciodată ca în secolul 20 termperaturile nu au urcat atât de repede şi de regulat. Fenomen explicabil prin producţia alimentată de combustibili fosili şi de consumul – casnic sau industrial – care a atins cote fără precedent. „Studiile noastre confirmă de o manieră implicită că activităţile umane sunt responsabilele acstor schimbări spune un alt specialist elveţian, profesor la universitatea din Berna.

Autorii celor două studii speră ca aceste rezultate să pună capăt speculaţiilor climatoscepticilor care susţin că actuala încălzire globală se înscrie într-un ciclu climatic natural.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img