spot_img
14 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeCenzura digitală globală: Facebook, Google și Twitter

Cenzura digitală globală: Facebook, Google și Twitter

-

Bine ați venit în era cenzurii digitale globale! Acesta este mesajul pe care ni-l transmite publicația europeană Politico. Potrivit acestei publicații, este de-a dreptul periculos să le ceri companiilor de tehnologie să decidă atunci când este vorba de libertăți.

ARTICOLUL DIN POLITICO:

”Indiferent de ce parte sunteți, suntem la un moment de răscruce pentru viitorul internetului:  se poate merge spre o variantă în care mesaje online, videoclipuri sau postări vor putea fi blocate ca urmare a unor măsuri legislative sau, mai probabil, prin acte de cenzură preventivă aparținând companiilor de tehnologie, care se vor teme de represalii din partea autorităților de reglementare.

Apărătorii libertății de exprimare avertizează asupra unei distopii digitale de tip orwellian în care guvernele dictează ceea ce putem citi și scrie pe web. Pentru cei îngrijorați de siguranța online, noile reguli vor obliga giganții IT să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce este afișat pe platformele lor, care au mai mulți utilizatori decât țările au cetățeni.

De ani de zile, companiile s-au ascuns în spatele ideii că ele sunt doar proprietari de platforme „neutre” și deci că nu pot fi trase la răspundere pentru ceea ce este postat acolo.

Au fost necesare evenimente extreme (cum ar fi implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 și intimidarea online a refugiaților recent sosiți în Germania), pentru a admite faptul oarecum evident că este și răspunderea  companiilor de tehnologie.

Așa cum companiile media tradiționale sunt responsabile pentru ceea ce publică, și companiile de social media sunt responsabile, în cele din urmă, pentru ceea ce este postat pe platformele lor.

Există însă o problemă serioasă: poate fi dificil, dacă nu chiar imposibil, să se decidă ce postări sunt de fapt ilegale, mai ales atunci când definiția ilegalității poate varia de la o țară la alta.

Facebook, Google și Twitter pot avea mai multă pricepere tehnică și forță de muncă dedicată rezolvării problemei. Dar aceste companii nu ar trebui să decidă ele ce poate fi permis, prin intermediul unor sisteme digitale de siguranță.

Dacă tot intenționați să cenzurați web-ul, trebuie măcar să vă asigurați că cei care o fac sunt responsabili față de alegători”, conchide Politico.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img