Chinezii îşi stabilesc prima lor bază militară peste mări în Djibouti, unul din cele mai importante avanposturi ale Pentagonului – şi America este preocupată – relatează cotidianul britanic The Telegraph.

Delicata balanţă a puterii în Orientul Mijlociu a suferit deja o zdruncinare dramatică anul acesta, după decizia Moscovei de a lansa intervenţia sa militară în sprijinul dictatorului sirian Bashar al-Assad. Acum se manifestă preocupări tot mai mari privind posibilitatea ca instabilitatea din regiune să ia amploare, după decizia Chinei de a-şi stabili primul său avanpost militar peste mări, într-una din cele mai zbuciumate zone fierbinţi din lume.

China înfiinţează prima sa bază militară peste mări în statul de importanţă strategică, Djibouti, unul din cele mai importante posturi de ascultare ale Washingtonului pentru lumea arabă şi Africa. Amplasat la joncţiunea dintre Golful Aden şi Marea Roşie, Djibouti găzduieşte Camp Lemmonier, principalul post de strângere de informaţii al Pentagonului pentru lumea arabă şi traseele maritime de importanţă strategică ce traversează Golful Aden şi Marea Roşie. Baza găzduieşte 4.500 de militari americani şi a devenit unul din principalele posturi de ascultare ale Washington-ului, de la atacurile de la 11 septembrie 2001. Decizia adoptată luna aceasta de China a fost primită cu profundă preocupare la Pentagon, care a anunţat recent un plan de 1,4 miliarde de dolari pentru extinderea bazei. Oficialităţile de la Pentagon se tem că apropierea instalaţiilor militare chineze ar putea avea un efect negativ asupra eficienţei Camp Lemmonier în calitate de post de ascultare, atenţionează The Telegraph.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?