Comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, s-a poziţionat luni în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene, după ce grupul liberal, familia sa politică, s-a clasat al treilea la scrutinul european, relatează AFP.

“Este victoria unui nou grup liberal, victoria La République en Marche şi a partidului român USR-Plus”, a spus ea, exclamând în franceză: “C’est magnifique”.

Întrebată fiind dacă scorul obţinut de Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) îi dă dreptul să solicite unul dintre posturile cheie din instituţiile europene, daneza Margrethe Vestager a răspuns “da, aşa este”.

“Nu mai este o majoritate de două partide (Partidul Popular European/PPE şi Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor/S&D – n.r.). Este un nou parlament”, a argumentat ea, constatând sfârşitul dominaţiei bipartite din hemiciclu.

Margrethe Vestager, care se numără printre cele şapte personalităţi scoase în faţă de ALDE în timpul campaniei, nu a făcut un mister din ambiţiile sale.

Ea este cea dintre cele şapte personalităţi de prim-plan ale ALDE care a venit să comenteze, la sediul PE din Bruxelles, rezultatele scrutinului european, alături de liderii celorlalte familii politice şi candidaţii la succesiunea luxemburghezului Jean-Claude Juncker.

“Monopolul puterii este rupt (…) Există spaţiu pentru discuţii în zilele următoare”, a spus ea, menţionând grupul Verzilor şi cel al S&D drept potenţiali parteneri de discuţii.

“O coaliţie poate fi construită împreună cu cei care vor să facă ceva”, a spus ea. De asemenea, ea a solicitat “prima Comisie Europeană cu paritate totală bărbaţi-femei”.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, candidatul cap de listă al Partidul Socialiştilor Europeni pentru alegerile europene şi-a semnalat interesul pentru o alianţă.

“Sper să putem forma o coaliţie cu un program pentru următorii cinci ani şi vom vedea cine va conduce următoarea Comisie”, a spus el.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?