spot_img
14.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeCOMENTARIU ROBERT SCHWARTZ (DW): Europa să-şi asume Moldova

COMENTARIU ROBERT SCHWARTZ (DW): Europa să-şi asume Moldova

-

Un comentariu semnat de Robert Schwartz (foto) şeful secţiei române de la Deutsche Welle din Bonn:

schwarty

- Advertisement -

Tensiunea s-a menţinut până la sfârşit. Victoria forţelor pro-europene în scrutinul parlamentar din Republica Moldova i-a pus capăt, transformând-o în uşurare. Alianţa dintre liberali-democraţi, democraţi şi liberali a obţinut, la mustaţă, majoritatea. Membri celor trei formaţiuni vor încerca să pună grabnic pe picioare un nou guvern.

La rândul lor, socialiştii pro-ruşi nu vor scăpa nici un prilej să amintească faptul că, de fapt, ei au câştigat, întrucât au devenit gruparea cea mai puternică. Împreună cu comuniştii vor încerca să frâneze reformele. În plus, vor încerca să găsească tovarăşi de idei şi în partidele pro-europene în chestiuni precum combaterea corupţiei şi consolidarea justiţiei şi a statului de drept.

- Advertisement -

Guvernul de la Chişinău şi-a adjudecat un vot care-l îndrituieşte să continue cursul pro-european al ţării. I s-au alocat deci alţi patru ani pentru punerea în aplicarea a Acordului de asociere şi de liber-schimb încheiat de Chişinău cu Uniunea Europeană şi pentru reformarea Republicii Moldova, astfel încât să poată începe negocierile de aderare.

UE trebuie să-şi asume opţiunea

În complicatul context geopolitic actual, marcat de criza ucraineană, UE are datoria de a-şi asuma fără echivoc opţiunea. Dacă ia în serios perspectiva europeană a Republicii Moldova va trebui să-i ofere guvernului de la Chişinău un calendar clar al posibilei integrări europene a ţării. Orice altceva ar fi un surogat care ar putea să contribuie şi mai puternic la bascularea stării de spirit din ţară.

Dincolo de acest gest simbolic important, ţara are nevoie şi de ajutor politic şi economic. Din cauza boicotului comercial rusesc, Republica Moldova a pierdut doar în acest an aproximativ 100 de milioane de euro. Producătorii moldoveni au întâmpinat greutăţi în încercările lor de a cuceri noi pieţe de desfacere în UE.

Deschiderea acestor pieţe ar fi un prim pas necesar destinderii situaţiei. E nevoie stringentă şi de livrări de energie pentru ca moldovenii, care sunt integral dependenţi de gazul rusesc, să poată face faţă acestei ierni. În plus, se aşteaptă ca Rusia să ia noi măsuri pentru a-i disciplina pe moldoveni. Circa o jumătate de milion de basarabeni muncesc în Rusia. Eventuala lor trimitere acasă ar amplifica subit şomajul, împovărând din greu bugetul statului. Investiţiile din statele Uniunii Europene sunt urgent necesare.

Un potenţial focar de conflict

Din punct de vedere politic, UE trebuie să-şi sporească eforturile de soluţionare a conflictului îngheţat din Transnistria. În regiunea separatistă continuă să fie staţionaţi soldaţii ruşi, deşi Moscova s-a obligat încă din 1999 să-şi retragă trupele din zonă. Mulţi moldoveni se tem că, din cauza crizei ucrainene, conflictul privind Transnistria va reizbucni în mod acut. La toate acestea se adaugă situaţia încordată în regiunea autonomă găgăuză, în care au luat amploare tendinţele separatiste pro-ruseşti.

Rămâne deci mult de făcut dacă Uniunea Europeană nu vrea să transforme perspectiva europeană a Republicii Moldova într-o perpetuă fata morgana. Dar şi guvernul de la Chişinău are datoria de a-şi sufleca mânecile şi de a face mai mult decât până acum, spre a debloca şi relansa reformele şi spre a transpune punct cu punct acordul de asociere. Statele partenere precum Germania i-au semnalizat clar susţinerea, dacă va continua pe acest drum.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img