spot_img
19.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeCriza iordaniană și 1,3 milioane de migranți

Criza iordaniană și 1,3 milioane de migranți

-

Guvernul iordanian a demisionat luni, cu câteva zile înainte de o remaniere aşteptată în ţara afectată de dificultăţi economice, relatează agenţia oficială Petra, preluată de AFP și Agerpres.

Această remaniere va fi a patra de la începutul mandatului premierului Omar al-Razzaz anul trecut şi a doua în şase luni.

- Advertisement -

Omar al-Razzaz „le-a cerut miniştrilor săi să-i înainteze demisiile luni pentru a deschide calea unei remanieri în zilele următoare”, a indicat Petra.

O remaniere „necesară”, potrivit premierului, citat de agenţie, „pentru a face faţă perioadei care urmează”.

- Advertisement -

O sursă oficială sub acoperirea anonimatului a declarat pentru France Presse că regele Abdullah al II-a a dat termen guvernului „până la sfârşitul anului pentru a propune reforme economice”.

Omar al-Razzaz, un economist format la Harvard, şi-a asumat sarcina dificilă de a introduce o serie de măsuri de austeritate vizând reducerea datoriei publice în schimbul unui credit de mai multe sute de milioane de euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Iordania, a cărei stabilitate este percepută drept vitală în Orientul Mijlociu, găzduieşte 1,3 milioane de refugiaţi veniţi din Siria vecină în război.

Lipsit de resurse naturale şi foarte dependent de ajutoare străine, regatul se confruntă cu o rată a şomajului de 18,5% şi 20% din populaţie trăieşte la limita pragului sărăciei.

În ultimii ani, Iordania a fost teatrul manifestaţiilor împotriva măsurilor de austeritate, care i-au reunit în special pe tineri, foarte afectaţi de şomaj (39%).

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img