spot_img
23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeCulisele guvernului german, lobbyul pentru Rusia și Basarabia/ INTERESELE ROMÂNIEI AFECTATE

Culisele guvernului german, lobbyul pentru Rusia și Basarabia/ INTERESELE ROMÂNIEI AFECTATE

-

Germania ajută Rusia și în cazul Ucraina-Donbas. Politica germană nu este una fixă, ea a evoluat în timp. Să luăm faza actuală – cancelarul Merkel a pierdut o bună parte din influența pe care o deținea în politică în general și în politica externă în special. Prestigiul dnei Merkel pe planul intern al Germaniei este în scădere marcantă din cauza atitudinii pe care ea a adoptat-o în problema migranților, afirmă într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Vlad Socor, analist Fundația Jamestown și Eurasia Daily Monitor.

Această pierdere de autoritate din partea dnei Merkel întărește poziția dlui Steinmeier – ministrul de externe, partenerul de coaliție al dnei Merkel în Guvernul de coaliție din Berlin. Ideologia Partidului Social Democrat pe care îl reprezintă dl Steinmeier este aceea de a implica Rusia în marele decizii de politică și de securitate pe continentul european, nu a ține Rusia la o parte de deciziile europene, ci dimpotrivă de a include Rusia ca factor în aceste decizii, inclusiv de a ține seama de interesele pretins speciale ale Rusiei în statele din fosta Uniunea Sovietică – aceasta este atitudinea dlui Steinmeier care acum pare să dea tonul în politica continentală și europeană a Germaniei, consideră Socor.

- Advertisement -

Printre diplomații germani există ideea pe care eu am auzit-o personal exprimată, potrivit căreia Guvernul din Chișinău ar putea să aibă mână liberă din punct de vedere al politicii interne să facă aceste cedări unilaterale Rusiei în primul rând, Transnistriei prin Rusia, deoarece, consideră diplomații germanii, problema Transnistriei nu este importantă pentru alegătorii moldoveni, ei au alte griji, ei nu ar penaliza guvernarea dacă guvernarea face cedări unilaterale Rusiei în Transnistria – asta este ideea diplomaților germani, mai spune analistul.

Dacă urmăriți atent declarațiile lui Dmitri Rogozin în decursul recentei vizite la Chișinău și la Tiraspol, atunci putem descifra scopurile actuale ale Rusiei. Vorbim despre obiective de scurtă durată destul de clar exprimate in declarațiile dlui Rogozin.Prima concluzie este aceea că Rusia intenționează să lucreze – „работать” – un cuvânt cu multe sensuri – să lucreze cu actuala guvernare stăpânită de dl Vladimir Plahotniuc. Desigur, dl Rogozin nu s-a întâlnit cu liderul neoficial al Republicii Moldova, cu dl Plahotniuc, s-a întâlni cu liderii oficiali, dar dl Rogozin a spus foarte clar că acum avem în Republica Moldova o guvernare stabilă, până acum am avut o guvernare nestabilă, odată pe an se schimba Guvernul și venea alt vicepremier moldovean la Moscova să discute relațiile bilaterale… Era, spune dl Rogozin în cuvintele sale proprii, era un circ. Acum circul s-a terminat, avem o conducere pe termen lung în Republica Moldova cu care intenționăm să discutăm și să lucrăm – asta este prima concluzie, consideră analistul despre relația Moscovei cu Chișinăul.

- Advertisement -

A treia concluzie este că, speculând această situație a Republicii Moldova, Rusia dorește să condiționeze normalizarea relațiilor Moscovei cu Chișinăul de acordarea unui statut special Transnistriei din partea Chișinăului. Deci, Rogozin, Guvernul Rusiei au prins Republica Moldova în această situație economică foarte proastă și încearcă să speculeze oferind acces selectiv pe piața Rusiei în schimbul acordării unui statut special Transnistriei din partea Chișinăului. Acestea sunt concluziile care se desprind din declarațiile și întrevederile dlui Rogozin la Chișinău în primul rând, dar și la Tiraspol, precizează Socor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img