spot_img
15.3 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeCum a fost racolată o americancă de serviciile secrete chinezești într-un love...

Cum a fost racolată o americancă de serviciile secrete chinezești într-un love story: Culmea e că a fost condamnată pentru fraudă, nu pentru spionaj

-

O fostă diplomată americană a fost condamnată marţi la 40 de luni de închisoare pentru că a minţit autorităţile în legătură cu contactele pe care le-a avut cu serviciile de informaţii chineze, cărora le-a vândut documente confidenţiale, informează AFP şi dpa conform Agerpres.

Ea avea legături cu fosta administrație democrată, în special cu Hilary Clinton.

Candace Marie Claiborne, în vârstă de 63 de ani, care a pledat vinovată, a primit şi o amendă de 40.000 dolari.

Aflată în serviciul diplomatic american din 1999, ea se afla la post la Beijing şi Shanghai când a întâlnit, în 2007, doi agenţi ai serviciilor secrete chineze.

Ea a primit „zeci de mii” de dolari, în bani lichizi şi cadouri, în schimbul documentelor pe care le furniza părţii chineze, potrivit autorităţilor americane. Majoritatea cadourilor erau destinate unui tânăr a cărui identitate nu a fost dezvăluită, şi cu care diplomata convieţuia.

Copleşită de probleme financiare, Claiborne a fost arestată în 2017, dar nu a fost acuzată de spionaj. În aprilie anul acesta a acceptată să pledeze vinovată pentru fraudă şi pentru că a ascuns faptul că a avut legături cu agenţi ai unui stat străin.

Claiborne „avea acces la informaţii clasificate în calitate de angajat al guvernului american şi a abuzat de această încredere în detrimentul securităţii ţării noastre”, a explicat directorul adjunct interimar al FBI, John Selleck.

Oficialul american a subliniat, totodată, „ameninţarea constantă” pe care o constitue serviciile de informaţii chineze la adresa titularilor americani acreditaţi în domeniul securităţii.
Un fost membru al CIA, Kevin Mallory, a fost condamnat în mai la 20 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei.

Un alt fost membru al CIA, Jerry Chun Shing Lee, a pledat vinovat la începutul lunii mai pentru „conspiraţie” în vederea furnizării Chinei „de informaţii privind apărarea naţională”. El riscă condamnarea cu închisoare pe viaţă şi este bănuit că a contribuit la prăbuşirea reţelei CIA în China, între 2010 şi 2012.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img