spot_img
15.3 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăBasarabiaCum au dispărut 1,5 mld euro din băncile din Republica Moldova?

Cum au dispărut 1,5 mld euro din băncile din Republica Moldova?

-

Veaceslav Ioniță, fost președinte al Comisiei de Buget Finanțe în Parlamentul de la Chișinău, spune la RFI că este nevoie de voință politică pentru a îi demasca pe făptași. „Dacă va exista o presiune puternică din partea actorilor internaționali care au susținut Republica Moldova în acești ani și dacă va exista presiune și din partea societății, eu cred că se vor afla vinovații. Schema de fraudare este foarte simplă, ușor de depistat, iar cei care au făcut asta au mizat pe tupeu” adaugă fostul deputat moldovean Veaceslav Ioniță. De altfel, la cercetarea acestui caz contribuie și investigatori americani specializați în fraude financiare.

- Advertisement -

Consecințe economice

Deprecierea leului moldovenesc ca urmare a scoaterii din țară a unei sume importante, de peste 1 miliard de euro.

- Advertisement -

Creșterea considerabilă a prețurilor. Republica Moldova este o țară mică, dependentă de importuri… Puterea reală de cumpărarea a populației a scăzut anul acesta cu cel puțin 20%.

Mai mulți agenți economici s-au văzut ruinați din cauza diferenței de curs valutar.

Intrăm într-o criză fără precedent, avertizează fostul președinte al Comisiei de Buget Finanțe în Parlamentul de la Chișinău, Veaceslav Ioniță. „Spre deosebire de criza din 1998, care a pornit din Rusia și care a afectat  Republica Moldova, de această dată criza a fost provocată de politicienii moldoveni” acuză Veaceslav Ioniță.

Există vreo legătură între asumarea răspunderii Guvernului și criza din sistemul bancar?

Între timp, Guvernul de la Chișinău și-a asumat ieri responsabilitatea față de Parlament, asupra proiectelor ce vizează bugetul și politica bugetar-fiscală pentru 2015. Premierul Chiril Gaburici a argumentat decizia  prin faptul că s-a tergiversat elaborarea acestor proiecte, iar țara are nevoie de acţiuni ferme pentru asigurarea stabilităţii. „Această angajare de răspundere este o necesitate stringentă pentru țară și mizăm pe înțelegerea deputaților din Parlament” a declarat primul ministru al Republicii Moldova. Chiril Gaburici a mai spus că majorările de salarii și pensii planificate sunt acoperite total de buget.

Veaceslav Ioniță, fost președinte al Comisiei de Buget Finanțe în Parlamentul de la Chișinău, este însă mai sceptic. „Chiar nu îmi imaginez cum guvernul își va îndeplini obligațiile față de bugetari în viitorul apropiat, lunile mai – iunie”, mai spune Ioniță

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img