Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a dat România în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj reclamând că statul român nu a respectat prevederile din contractul de privatizare legate de plata daunelor de mediu.Mai concret, OMV se plânge că o parte din cheltuielile legate de poluarea istorică şi de dezafectarea sondelor nu au fost plătite de autoritățile române precum s-a convenit. Procesul a fost deschis în data de 7 martie, conform economica.net.

“În aprilie 2016, OMV a notificat statul român cu privire la o serie creanţe neplătite de partea română în legătură cu anumite obligaţii de dezafectare a unor sonde şi de refacere a mediului, în valoare cumulată de aproximativ 34 milioane de euro. Începând cu data trimiterii acestei notificări, elaborată în baza clauzelor acordului de privatizare, OMV şi statul român au avut la dispoziţie 180 de zile pentru a rezolva în mod amiabil neînţelegerea. Acest termen a expirat în 19 octombrie 2016, iar pe 7 martie 2017 OMV a iniţiat procedurile de arbitraj împotriva statului român, în concordanţă cu regulamentele Camerei Internaţionale de Comerţ de la Paris”, se precizează într-un raport OMV.

OMV dorește să recupereze de la statul român 542 de milioane de euro pentru cheltuielile făcute privind daunele de mediu.

Petrom a ajuns în portofoliul OMV prin privatizare de către statul român în 2004, România încasând 670 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni a companiei petroliere.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?