spot_img
8.8 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăDezvaluiriCumnatul lui Mircea Geoană, prins în #PanamaPapers

Cumnatul lui Mircea Geoană, prins în #PanamaPapers

-

De peste un deceniu, fostul demnitar Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, întreține cu taxe și onorarii casa de avocatură Mossack Fonseca pentru a asigura anonimatul afacerilor sale. În mecanismul paravan sunt angrenați consultanți din Panama și Geneva. Afacerea are în spate o înțelegere secretă între două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice și în Canada, scrie Rise Project.

Ionuț Costea a fost, între altele, secretar de stat în Ministerul Finanțelor sub guvernarea CDR, vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și președinte al Exim Bank, unde a încasat un salariu care, în 2011, i-a adus reputația de cel mai bine plătit om din România. Costea și Mircea Geoană sunt acum implicați în Institutul Aspen România, o asociație non-profit care își propune să promoveze “un dialog informat și critic pe diverse teme de interes”. Geoană este președintele Aspen în timp ce între membri se numără și Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

- Advertisement -

costeaCu o predispoziție pentru companii și conturi offshore, numele lui Ionuț Costea a apărut și în scandalul SwissLeaks, o bază de date ce conține mii de documente bancare despre conturile din Elveția ale unor politicieni sau  oameni de afaceri. RISE Project a scris despre asta pe larg AICI. Conform documentelor, Costea era posesorul contului “Jeannot” deschis la filiala elvețiană a grupului bancar HSBC.

DEZVĂLUIRILE RISE PROJECT:

- Advertisement -

Paravanul afacerilor lui Costea

Ianuarie 2002. Genint SA, o companie de consultanță fiscală din Geneva, solicită Mossack Fonseca înființarea firmei Yvolan Finance Corp cu sediul în Insulele Virgine Britanice. Identitatea acționarilor nu este cunoscută, fiind o societate anonimă cu acțiuni la purtător. Își păstrează acest statut până în 2007, când intră, oficial, în afacere Ionuț Costea și Victor Vanea.

În pozițiile de președinte și secretar general al companiei sunt numiți doi oameni de paie ai Mossack Fonseca – Martha Edghill și Vianca Scott.

Trei luni mai târziu. În aprilie 2002 este înregistrată în Quebec compania Atlantic CG Consultant Group Inc. Acționar unic este Yvolan Finance Corp. Societatea canadiană are un capital social de 100 000 de dolari și are ca obiect de activitate “investiții”. Administrator și director devine Max Blauenstein care este și fondatorul și președintele Genint SA.

O înțelegere secretă

Yvolan Finance Corp, deținută în cote egale de Costea și  Vanea, figurează în arhivele din Panama drept companie implicată în afaceri imobiliare.

Cu scopul declarat de a-și păstra anonimatul în viitoarele afaceri, în aprilie 2002, Yvolan Finance Corp a semnat o înțelegere scrisă cu societatea pe care o deține în Quebec, Atlantic CG Consultant Group INC., pe care a mandatat-o să acționeze în numele său în viitoare tranzacții dar și să gestioneze documentele contabile aferente.

Yvolan Finance și-a schimbat numele în “Shilou Finance Corpîn 2009. Pentru acestă operațiune a plătit un nou onorariu celor de la Mossack Fonseca.

Într-o corespondență din aprilie 2013 cu reprezentanții Mossack Fonseca, consultantul Genint a oferit referințe cu privire la clientul său. Shilou Finance este prezentată drept un holding ce se ocupă cu investiții imobiliare în România. Nici compania din IVB și nici mandatarul său din Quebec nu apar însă, la vedere, în companii sau afaceri din țara noastră.

Familia fostului director Eximbank a încercat de-a lungul timpului să dezvolte o serie de proiecte imobiliare în România. Ionuț Costea a pornit propria afacere imobiliară în martie 2007, când a fondat Golf Property Real Estate SRL. Compania urma să se ocupe de cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare proprii, cât și de achiziționarea mai multor apartamente în cadrul complexului “Silver Mountain” din Poiana Brașov. Acest proiect imobiliar a implicat o investiție de  400 milioane de euro și a aparținut omului de afaceri Dan Fischer.

În aprilie 2008, Ionuț Costea a cesionat acțiunile Golf Porperty tatălui său, Ion Costea. Compania nu a declarat încasări în 2014 potrivit ultimului bilanț depus la Fisc.

Ionuț Costea ne-a mai spus că afacerile derulate prin firma offshore nu aveau ca scop tranzacții imobiliare, ci erau doar o extensie pentru conferințele organizate de partenerul său Victor Vanea: “Chiar nu mai știu nimic din perioada aia, 2003 sau când a fost (…) După aia n-am mai făcut nimic, că n-a ieșit mare lucru”.

Ambele societăți sunt numite în contract drept “a body politic and corporate”, sintagmă folosită în  general pentru companii înființate în scop guvernamental.

Contactat de RISE, Vanea a negat orice implicare în afacerile din Insulele Virgine Britanice: “Nu, nu cred așa ceva. Îmi pare rău, nu știu ce informații aveți, că sunt cam false informațiile”.

Victor Vanea este patronul Pan-European Group. Compania are sediul în Marea Britanie și organizează seminarii, conferințe internaționale și alte evenimente dedicate camerelor de comerț din diferite state. Destinațiile alese pentru aceste întâlniri sunt zone turistice precum Cancun, Hong Kong, Los Angeles, Las Vegas, Rio de Janeiro, Hawaii, Bermuda, Kuala Lumpur, Shanghai, New York, Tokyo, dar și în capitale europene. Pan European Group se laudă cu peste 300 de astfel de evenimente, derulate în peste douăzeci de țări.

La conferințele Pan European au participat de-a lungul timpului persoane din conducerea ministerelor și companiilor de stat din România.

De pildă, în 2013  Vanea s-a ocupat de organizarea “US-Romania Business Forum” la Washington, în incinta Mayflower Renaissance, un hotel de lux situat în imediata apropiere a Casei Albe.

La eveniment au participat: Constantin Niță, pe atunci ministrul delegat pentru energie, Dan Laurențiu Ciurel, directorul demis al Complexului Energetic Oltenia și trimis în judecată în dosarul “Rovinari-Turceni”, Mihail Stănculescu, fost director Hidroelectrica și Cosmin Mitu, reprezentantul companiei de energie Romelectro.

Tot în 2013, dar la Beijing, a avut loc un eveniment similar – “China Romania Business Forum” – organizat de același Pan-European Conferences. Pe lista de invitați s-au regăsit Constantin Niță, Dan Laurențiu Ciurel, precum și directori ai Energonuclear și Energomontaj SAEM.

O altă afacere, de acestă dată pe zona de media, a fost fondată în 2005 de Victor Vanea alături de georgianul Levan Marouachvili. Mapledene Publishing a fost înregistrată în Marea Britanie și a deținut până în 2015 o rețea de publicații financiare din Rusia, Ucraina, Republica Moldova și Kazahstan, denumită eufinancemags.com.

Rețeaua  a primit sponsorizare inclusiv de la banca Black Sea Trade and Development, la care Costea a fost anterior viceguvernator din partea României, în perioada 1997-2000. Rugat să comenteze acestă informație, Costea a negat faptul că ar fi lucrat pentru Black Sea: “Eu nu am fost la Black Sea, eu am fost la BERD. Știu banca de când lucram la finanțe, dar n-am lucrat acolo niciodată.” Informația apare însă în CV-ul său oficial.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img