Germania intră într-o eră politică foarte periculoasă, este titlul unei analize din revista Der Spiegel, care privește spre peisajul partidelor germane după criza refugiaților, transmite Radio France Internationale.

Cuvântul  folosit pentru a defini cel mai bine sistemul politic din Germania era ”stabilitatea”.

Dar criza refugiaților a schimbat fundamental peisajul politic al țării.

Erupții dezgustătoare de xenofobie au venit într-o succesiune rapidă, un partid populist de dreapta este pe cale de a obține mai multe locuri în mai multe parlamentele de land. Iar Angela Merkel a obținut sprijin pentru politica sa în problema refugiaților mai degrabă din partea de centru-stânga, de la social-democrați și verzi. În timp ce unii conservatori doresc să o înlăture.

Există o criză de reprezentare, însoțită de zguduirile din cadrului sistemului de partide politice. Unele dintre zdruncinături se simțeau de mai mult timp, dar ele devin mai evidente odată cu criza refugiaților.

În democrațiile moderne, politica se desfășoară într-un spațiu al dublei reprezentări. Politicienii reprezintă alegătorii în parlamente și guverne, în timp ce în perioada dintre alegeri electoratul poate exercita o influență asupra dezbaterii publice, în primul rând prin reprezentare în mass-media.

Tabloidele precum Bild funcționează ca “vocea poporului”, în timp ce produse cum ar fi Die Zeit vorbesc pentru intelectuali. La drept vorbind, două elite vorbesc între ele: politicieni și jurnaliști. Aproape par că sunt membri ai aceleiași caste, ceea  e problematic, deoarece datoria mass-media este de a păstra un ochi critic asupra politicienilor.

Internetul a distrus această relaționare intimă. Acum, oricine se poate implica în discuție.

Timp de decenii, creștin-democrații și social-democrații au fost în măsură să reprezinte diferitele poziții, pe partea dreaptă și stângă a spectrului politic. Ei au făcut acest lucru într-un peisaj mediatic, de asemenea, împărțit stânga-dreapta. Cele două medii au început să se fragmenteze în ultimii ani, iar cele mai mari două partide din Germania au început să se micșoreze. Rezultatul a fost că opțiunile s-au înmulțit

Oamenii părăsesc partidele tradiționale, de asemenea, pentru a se alătura unor actori individuali. Și acești actori individuali nu mai au nevoie, în mod necesar, de un suport politic , pentru a se reprezenta. Suportul lor este Internetul.

Pentru că Merkel a abandonat zona dreaptă a CDU, Alternativre Fur Deutschland a umplut golul, stimulată de criza refugiaților. Aceasta ar putea însemna sfârșitul dominației ferme a CDU asupra jumătății conservatoare a spectrului politic. În timp ce, pe partea cealaltă, susținerea pentru SPD a stagnat în ultimii ani, la aproximativ 25 de procente.

Nu este dificil de a vedea rezultatul: furia, frica,  pretenția de a deține adevărul, teorii ale conspirației, o stare de spirit care îi ridică pe acei politicieni care pot cel mai bine să manipuleze, în niște situații pe care, adesea, tot ei le generează. Identitatea înlocuiește reprezentarea, la fel ca într-o dictatură.

 

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?