spot_img
4.8 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeDeutsche Welle: Pactul UE cu Turcia este periculos, ilegal şi inuman

Deutsche Welle: Pactul UE cu Turcia este periculos, ilegal şi inuman

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Barbara Wesel

Uniunea Europeană a reuşit ceea ce părea imposibil: o soluţie în criza refugiaţilor. Pactul cu Turcia a fost încheiat, însă preţul plătit este uriaş.

- Advertisement -

Acordul cu Ankara este un fel de succes politic pentru cancelara Angela Merkel. În plan politic intern, Merkel şi-a asigurat un spaţiu de manevră şi, în acelaşi timp, a reuşit să-i readucă la un numitor comun pe europeni. În sondajele de opinie, cancelara Germaniei a început să urce din nou şi poate contracara atacurile dreptei cu argumentul că fluxul de refugiaţi în Germania a fost oprit. Mai mult, imaginea sa în Uniunea Europeană are de câştigat, fiindcă ea este cea care a reuşit să salveze unitatea Europei.

Dar ce uriaş este preţul pentru acest negoţ cu vieţi omeneşti! Răspunderea privind protecţia refugiaţilor, majoritatea din Orientul Apropiat şi Mijlociu, a fost trecută pe umerii Turciei. Un „outsourcing” (externalizare) politic de cea mai joasă speţă. Pe hârtie, preşedintele Erdogan îşi ia angajamentul să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să recunoască drepturile refugiaţilor – conform Convenţiei de la Geneva. Dar de când îşi respectă promisiunile autocratul de la Ankara?

- Advertisement -

Uniunea Europeană nu se va mai amesteca dacă Turcia va începe să trimită oameni înapoi în Siria sau Irak, acţiune complet interzisă. Acelaşi lucru va fi valabil şi-n cazul în care migranţii vor fi lăsaţi să cerşească sau să flămânzească pe străzile din Izmir sau Istanbul. Imediat ce obligativitatea vizelor – cea mai arzătoare dorinţă a turcilor – va fi eliminată, europenii vor deveni nişte simpli spectatori ai acestor drame.

Noua politică?

Probabil că, în acest caz, Europa va critica guvernul de la Ankara şi-i va aminti de pactul încheiat, dar sultanul Erdogan îi va ignora rânjind. Aşa cum face şi cu toate îndemnurile la respectarea libertăţii presei şi a drepturilor opoziţiei sau la reluarea negocierilor de pace cu minoritatea kurdă.

Barbara Wesel

Europa îi pasează Turciei răspunderea privind drepturile fundamentale ale refugiaţilor. O decizie ce o va costa credibilitatea şi prestigiul său la nivel internaţional.

Cum le va mai putea aminti Uniunea Europeană autocraţilor din lume de drepturile omului şi de democraţie, când ea însăşi oferă o imagine jalnică, devenind astfel vulnerabilă?

Uniunea va pierde două dintre cele mai preţioase bunuri politice ale sale: „soft power” (puterea exemplului pozitiv) şi credibilitatea. Iar motivul acestui spectacol lamentabil este incapacitatea de a învinge egoismul naţional şi teama faţă de dreapta populistă. Dacă aceasta este noua politică, de a te face frate şi cu dracul ca să treci puntea, atunci avem de-a face cu o forţă care distruge ceva ce ar trebui păstrat.

Misiune îndeplinită?

Acordul cu Turcia îi oferă preşedintelui Erdogan o recunoaştere politică a cursului său anti-democratic. Liderul de la Ankara îşi îndepărtează tot mai mult ţara de Europa şi, totuşi, se bucură de privilegiul de a emite pretenţii la reluarea negocierilor de aderare. Iar Uniunea Europeană nu va deveni o piedică în drumul său de a transforma Turcia în dictatură.

Europa va deveni o fortăreaţă inaccesibilă multor refugiaţi. Unii vor spune că reprezentanţii europenilor şi-au îndeplinit misiunea. Alţii vor reclama lipsa omeniei şi încălcarea drepturilor fundamentale. Făcând abstracţie de problemele implementării acordului şi de vulnerabilitatea juridică a acestuia, imaginile cu refugiaţi sirieni blocaţi în regiunile de graniţă ale Turciei sau cu irakieni şi afgani care caută în zadar protecţie acolo, ne vor mai bântui şi de-acum înainte. Criticile organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului sunt juste: pactul cu Turcia este periculos, ilegal şi inuman.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img