COMENTARIU DE DORIN TUDORAN (PRELUARE FACEBOOK)

Acum, când hackerii lui Vladimir Putin nu mai pot influența rezultatul final al alegerilor prezidențiale din Franța, să ne amuzăm puțin împreună cu președintele Emmanuel Macron.

Până de curând, Macron a dovedit o propensiune spre minciunică mai articulată decât o vocație prezidențială.

Intelectual, fără doar și poate, Macron a ținut să-și propulseze o imagine publică de intelectual mai mărișoară cu ceva mai mult decât câțiva microni. Ar fi chiar și filozof.

Folosind o variantă personală de Photoshop, Macron ne-a oferit un autoportret frizând impostura:

“Foarte tânărul Macron, căruia Ricoeur îi mulțumea în 2000 (La Mémoire, l’histoire, l’oubli), nu a făcut altceva decât să corecteze șpalturile acestui volum masiv, deci a fost corector, nu asistent. Chestiunea a mai fost lămurită de cei apropiați lui Ricoeur, indignați de zvonurile megalomane puse în circulație de politician (împreună cu altele de același gen).”

“Macron a fost angajat, prin biograful lui Paul Ricoeur, François Dosse, care-i era prof junelui Macron, să claseze (mecanic) arhivele, ajungând astfel să-l ajute pe bătrân, din când în când, și la finisarea redacțională a ultimei sale mari cărți. Anul trecut, când mitologia lui Macron ajunsese deja la excese, mai mulți specialiști au spus cum stau lucrurile”:

http://www.lexpress.fr/…/macron-philosophe-ces-intellectuel…).

“În ianuarie 2017, Macron a trebuit să cam bată în retragere, într-un interviu aranjat de amicii lui de la France Culture. Dar nu i-a prea mers, apropiații lui Paul Ricoeur rămânând revoltați de impostura prezidențiabilului”:

https://www.franceculture.fr/…/aux-sources-des-idees-demman…

Cum va avea multe lucruri de rezolvat ca președinte, să sperăm că Emmanuel Macron va renunța la dubioasă aură de filozof și va avea o relație mai puțin zbuciumată cu adevărul decât a avut-o până acum, deși, la drept vorbind, politica este mediul ideal al pinocchiadelor de tot felul.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?