Erodarea valorilor tradiționale olandeze constituie principala preocupare a alegătorilor înaintea scrutinului legislativ din 15 martie, indică un sondaj Ipsos realizat pentru postul de radio-televiziune NOS, notează vineri portalul de știri dutchnews.nl.

Din cele 1.100 persoane chestionate, 86% s-au declarat preocupate sau foarte preocupate de norme și valori. O mare majoritate consideră că standardele tradiționale sunt în declin, iar numai unul din zece respondenți se așteapă la o ameliorare în anii următori, relevă Ipsos.

Totodată, peste 80% dintre cei intervievați sunt îngrijorați de imigrație și refugiați, iar un procent similar consideră serviciile de sănătate drept o problemă majoră.

Aproximativ jumătate dintre respondenți văd în sosirea imigranților “non-occidentali” o amenințare la adresa valorilor olandeze, de această părere fiind majoritatea alegătorilor Partidului Libertății (PVV, extrema dreaptă, condus de Geert Wilders), Partidului Popular Liberal și Democrat (VVD, al actualului premier Mark Rutte), creștin-democraților și formațiunii 50Plus.

Ipsos a sondat și atitudinea votanților olandezi față de noul președinte american Donald Trump. Doi din trei respondenți au fost de părere că Trump nu face o treabă bună, iar numai o treime dintre votanții PVV au avut cuvinte de apreciere despre el, în pofida susținerii pe care i-a arătat-o Geert Wilders.

Guvernul olandez vrea ca toți imigranții care ajung în țară să semneze o declarație oficială de susținere a normelor și valorilor olandeze, printre care libertatea de exprimare, libertatea religiei și egalitatea între femei și bărbați.

După mai multe luni în care s-a aflat în mod constant în fruntea sondajelor, cu scoruri de până la 20%, PVV își vede în prezent sprijinul coborând la circa 17%, procent cu care devansează la limită VVD al lui Mark Rutte.

Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre alegători rămân indeciși în fața unei liste electorale cu 28 de partide, dintre care 14 au șanse să acceadă în camera legislativă inferioară.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?