spot_img
12 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeEşec al vizitei premierului bulgar la Moscova? Realizarea nodului regional la care...

Eşec al vizitei premierului bulgar la Moscova? Realizarea nodului regional la care urmau să fie aduse gaze din Rusia, Azerbaidjan și România rămâne incertă

-

Vizita de lucru a premierului bulgar Boiko Borisov la Moscova a fost scurtată cu o zi. Au apărut aprecieri contradictorii despre rezultatele convorbirilor sale cu Vladimir Putin și Dmitrii Medvedev.Unii analiști văd în scurtarea vizitei un semn ca Putin a respins principalele proiecte în energetică lansate de premierul bulgar, transmite Radio Europa Liberă.

În primul rând, este vorbă de realizarea sub o nouă denumire și cu o capacitate de patru ori mai mică decât cea prevăzută inițial a gazoductului subacvatic de tranzit „South Stream”. Borisov a recunoscut o parte din vină pentru retragerea într-un mod unilateral a Bulgariei din proiect și chiar i-a spus lui Putin: „Cel mare trebuie să ierte”. Putin însă a răspuns că abordarea problemelor de pe poziția mic și mare nu este bună, pentru că de la cel mare, de regulă, se așteaptă să plătească nota de plată. Președintele a anunțat că Rusia a pierdut de pe urmă renunțării la „South Stream” 800 de milioane de euro. Un nou gazoduct subacvatic este imposibil de realizat și Bulgaria trebuie să se mulțumească cu gazele din Turcia. Va fi nevoie însă de un nou gazoduct cu o lungime de 105 de kilometri pe teritoriul turcesc.

- Advertisement -

Putin a respins într-un mod și mai categoric cererea lui Borisov ca 15 miliarde de metri cubi din gazele tranzitate prin „Turk Stream” să fie aduse la viitorul nod regional de distribuire a gazelor de la Varna. El a avertizat că Bulgaria va putea fi numai țară de tranzit în direcția Serbiei și Ungariei. În aceste condiții, realizarea nodului regional la care urmau să fie aduse gaze din Rusia, Azerbaidjan și România rămâne incertă.

Nu a fost semnat nici-un document și despre realizarea proiectului nuclear „Belene”. Bulgaria a fost condamnată să plătească cele două reactoare produse în Rusia, dar nu este dispusă să realizeze singură centrala atomoelectrică pe malul Dunării. Putin a dat asigurări că Rusia va participa, dar nu va investi în acest proiect. Neoficial, se afirmă că există trei candidați de a finanța proiectul. Este menționată Corporația nucleară chineză de stat.

- Advertisement -

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov a avertizat că este nevoie de tratative la nivel de experți până la semnarea unor acorduri în sectorul gazelor și în energetica nucleară. Rusia va cere garanții ferme din partea Sofiei. Colaborarea în energetica rămâne deci în domeniul bunelor intenții.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img