spot_img
12 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeEuropol susține că nu vor mai putea fi interceptate comunicațiile în 5G

Europol susține că nu vor mai putea fi interceptate comunicațiile în 5G

-

Noul șef al EuropolCatherine De Bolle, a avertizat recent că agenţiile europene de aplicare a legilor vor pierde capacitatea de interceptare a dispozitivelor mobile ale suspecţilor odată cu lansarea noii tehnologii 5G. De Bolle a arătat, potrivit Reuters, că statele membre nu dispun deocamdată de reglementări interne sau de tehnologii care să acopere breşele apărute o dată ce reţelele 4G vor deveni învechite, transmite b1.ro.

Noul director al Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, si directorul FBI, James Comey, fac o scurta declaratie de presa la sediul SRI din Bucuresti, marti, 3 martie 2015. (Eduard Enea)

Întrebați de B1.ro dacă activitatea Serviciului Român de Informații va fi afectată în sensul afirmaţiilor făcute de directorul Europol și dacă instituția poate intercepta mesaje/convorbiri făcute prin intermediul tehnologiei 5G, reprezentanții SRI au transmis că nu pot da date în acest sens întrucât este vorba despre informații clasificate.

- Advertisement -

Directorul Europol a lansat avertismentul cu privire la consecințele aplicării noilor tehnologii 5G într-o solicitare către liderii europeni.

Autorităţile poliţieneşti europene pot, în prezent, să intercepteze şi să localizeze infractorii căutaţi folosind dispozitive de comunicaţii din reţeaua 4G, însă „nu le putem folosi în reţeaua 5G„, a precizat De Bolle.

- Advertisement -

Şefa Europol a precizat că agenţiile de aplicare a legii au fost introduse prea târziu în discuţiile legate de tranziţia la 5G ceea ce le-a lăsat în urmă privind modalităţile de a limita efectele negative când poliţia va rămâne fără capacităţile de monitorizare în reţeaua 5G.

Comentariile au fost făcute în contextul în care Europol a dat publicităţii un raport legat de combaterea infracţionalităţii în era digitală, care descrie modul în care infractorii au adoptat noi instrumente de criptare a comunicaţiilor, tehnologie de printare 3D şi dispun de capabilităţi de accesare ilegală ce vizează posibile victime din mediul online. 

Raportul scoate în evidenţă abilitatea teroriştilor de a folosi autovehicule fără şofer sau drone ca instrumente de atac şi inteligenţa artificială pentru a răspândi ştiri false, precum şi proceduri de calcul super-rapide ce i-ar putea ajuta la spargerea unor coduri criptate.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img