Şefa executivului de la Belgrad şi-a exprimat, miercuri, speranţa că ţara sa “nu va fi nevoită niciodată să recurgă la armată”, deşi există, în opinia sa, o posibilitate în acest sens având în vedere voinţa Kosovo de a se dota cu propria forţă militară, relatează AFP și Agerpres.

“Sper că nu va trebui niciodată să recurgem la armată, dar este una din opţiuni în momentul de faţă, deoarece nu putem să nu observăm că se procedează la o nouă epurare etnică”, a declarat presei Ana Brnabic.

Remarca sa vine după ce marţi preşedintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat autorităţile kosovare că vor să “alunge populaţia sârbă din Kosovo”, ridicând bariere vamale şi creându-şi o armată.

Parlamentul de la Pristina va examina la 14 decembrie în a doua lectură crearea unei armate, în condiţiile în care în prezent securitatea Kosovo este asigurată de o forţă internaţională.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că de la Pristina au venit luni seară două veşti proaste, respectiv că se mențin taxele până când Serbia nu recunoaște independența Kosovo și că se va forma o armată, veşti care reprezintă un semnal că urmează o catastrofă dacă cineva nu reuşteşte să țină în frâu Pristina.

„Sunt foarte îngrijorat de faptul că autoritățile albaneze nu vor nici măcar să audă despre eliminarea taxelor ilegale introduse împotriva Republicii Serbia. Ei au constatat că aceste taxe vor continua să existe până când Serbia va recunoaște independența Kosovo. Cealaltă veste proastă este că albanezii din Kosovo au anunțat formarea armatei Kosovo la 14 decembrie, lucru care contravine Constituției lor și acordului cu NATO” a spus Vucic și a remarcat că „acesta reprezintă un pericol pentru țara noastră” şi că „Mâine voi avea convorbiri cu reprezentanții Chinei, Rusiei, probabil şi SUA”.

În legătură cu anunțul că la 14 decembrie Pristina va forma armata, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că mâine (marţi -n.r.) se va consulta cu reprezentanții Rusiei, Chinei, și, cel mai probabil şi ai Statele Unite ale Americii..”După aceea vom decide dacă vom solicita o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU. Nu pentru că ne așteptăm la ceva, ci pentru că vrem să facem tot ce depinde de noi”, a declarat Vucic reporterilor.

„Gândiți-vă bine înainte de a porni în orice aventură”, a transmis Pristinei luni seara preşedintele Aleksandar Vucic. În discursul său Vucic a amintit că Kosovo nu are dreptul la armată, chiar şi nici în conformitate cu propriile lui legi, precum și nici dreptul la noi taxe, potrivit Acordului de Asociere și Stabilitate (ASA), CEFTA și în conformitate cu toate acordurile regionale, dar, așa cum s-a dovedit, ei nu renunță la o astfel de mișcare, în ciuda apelurilor făcute de UE, deoarece, aşa cum a subliniat, cred că au aliați mai puternici.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?