spot_img
11.5 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeFranța și Germania încep bătălia pentru resursele Africii/ De ce trebuie să...

Franța și Germania încep bătălia pentru resursele Africii/ De ce trebuie să fie îngrijorată Europa de Est

-

Premierul francez, Manuel Valls, a susținut sâmbătă, în timpul unei vizite în Ghana, realizarea unei ‘alianțe a secolului XXI’ între Europa și Africa, el estimând că în lipsa unui asemenea demers țările africane se vor orienta către noii concurenți ai Europei, adică statele emergente, cum ar fi China, transmite AFP.

188098300Tot luna aceasta și cancelarul german, Angela Merkel, a efectuat un turneu în Africa, cu obiectivul declarat de a combate exodul migranților către Europa.

- Advertisement -

BĂTĂLIA PENTRU RESURSE ȘI MÂNA DE LUCRU IEFTINĂ

O mișcare strategică importantă, chiar dacă un pic cam tardivă, a comentat un analist de politică externă pentru FLUX 24.

- Advertisement -

china-africa0Africa este de mult tința investițiilor chineze, iar acum Franța și Germania au înțeles că este o piață iefttină, care trebui exploatată. Mișcarea va dezavantaja pe termen mediu și lung țările din Europa de Est, a comentat un alt analist de politică externă pentru FLUX 24.

Miza vizează printre altele resursele petroliere ale Africii.

Franța și Germania caută resurse și mână de lucru ieftină. Inițial s-au orientat spre țările din Europa de Est, mai apoi spre țările din fosta URSS, iar acum se duc spre Africa. E o mișcare logică, dar nu va fi simplă deloc, deoarece de mult China și America se luptă pentru supremația zonei, a mai spus el.

china-africa‘Africa se îndreaptă și trebuie să se îndrepte către Europa. Dacă nu răspundem acestui apel, dacă nu captăm această privire, atunci ea se va orienta în altă direcție’, a indicat șeful executivului francez, care desfășoară un turneu în țări africane, după Ghana urmând să viziteze Togo și Coasta de Fildeș.

‘Franța a dat uneori înapoi în ultimii ani în fața statelor emergente, care au decis să investească în Africa’, a subliniat Valls. ‘Prin urmare, Franța are în fața ei o imensă responsabilitate: să propună Europei și Africii o alianță pentru secolul XXI. Este responsabilitatea noastră, a francezilor, de a construi aceste parteneriate care dau forță economiilor și democrațiilor noastre’, a pledat el în continuare.

MIZA MILITARĂ

Chinezii și-au stabilit prima lor bază militară peste mări în Djibouti, unul din cele mai importante avanposturi ale Pentagonului – şi America este preocupată – relata recent cotidianul britanic The Telegraph.

Delicata balanţă a puterii în Orientul Mijlociu a suferit deja o zdruncinare dramatică anul acesta, după decizia Moscovei de a lansa intervenţia sa militară în sprijinul dictatorului sirian Bashar al-Assad. Acum se manifestă preocupări tot mai mari privind posibilitatea ca instabilitatea din regiune să ia amploare, după decizia Chinei de a-şi stabili primul său avanpost militar peste mări, într-una din cele mai zbuciumate zone fierbinţi din lume.

china-africa-oilChina înfiinţează prima sa bază militară peste mări în statul de importanţă strategică, Djibouti, unul din cele mai importante posturi de ascultare ale Washingtonului pentru lumea arabă şi Africa. Amplasat la joncţiunea dintre Golful Aden şi Marea Roşie, Djibouti găzduieşte Camp Lemmonier, principalul post de strângere de informaţii al Pentagonului pentru lumea arabă şi traseele maritime de importanţă strategică ce traversează Golful Aden şi Marea Roşie. Baza găzduieşte 4.500 de militari americani şi a devenit unul din principalele posturi de ascultare ale Washington-ului, de la atacurile de la 11 septembrie 2001. Decizia adoptată de China a fost primită cu profundă preocupare la Pentagon, care a anunţat recent un plan de 1,4 miliarde de dolari pentru extinderea bazei. Oficialităţile de la Pentagon se tem că apropierea instalaţiilor militare chineze ar putea avea un efect negativ asupra eficienţei Camp Lemmonier în calitate de post de ascultare, atenţionează The Telegraph.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img