spot_img
12.9 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasămareGeneralul Oprea a băgat Cultura în duba serviciilor secrete/ GABRIEL OPREA A...

Generalul Oprea a băgat Cultura în duba serviciilor secrete/ GABRIEL OPREA A FORȚAT APROBAREA STRATEGIEI DE SECURITATE ÎN PARLAMENT ÎN CIUDA OPOZIȚIEI LUI ILIE SÂRBU ȘI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU ȘI CONTRIBUIE LA CONSOLIDAREA PUTERILOR PREȘEDINTELUI

-

Camera Deputaţilor şi Senatul au aprobat marţi, în şedinţa plenurilor reunite, Strategia naţională de apărare a ţării, cu 282 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere. Cu toate că inițial majoritatea parlamentarilor PSD erau dați absenți într-un final unii dintre ei au venit și au votat Strategia, după cum a anunțat deputatul PSD, Ion Mocioalcă, lider al PSD Caraș Severin. 

Strategia de Securitate a fost criticată dur de Călin Popescu Tăriceanu și Ilie Sârbu, dar premierul interimar Gabriel Oprea a obținut prima victorie în Coaliție.

- Advertisement -

CITIȚI ȘI: STENOGRAME/Tăriceanu şi Ilie Sârbu râd de Strategia de apărare a lui Iohannis: „Este făcută prost. Cred că şi copiii de liceu ştiu de traficul de arme“

CITIȚI ȘI: Tăriceanu: Iohannis transformă România în republică prezidenţială

- Advertisement -

FLUX 24 a scris în 12 iunie despre faptul că principalul aliat al președintelui Klaus Iohannis în aprobarea Strategiei de Securitate este Gabriel Oprea. 

M-a sunat Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale. Mi-a cerut să ajung cu un sfert de oră înainte de negocierile de la Cotroceni pe Strategia de Securitate. Cu Klaus Iohannis m-am întâlnit instituțional de fiecare dată. Eu sprijin președintele țării indiferent cum îl cheamă pe probleme de securitate națională. I-am spus și lui Victor Ponta că este o strategie bună, cea propusă de Iohannis pentru securitatea națională.”, spunea Gabriel Oprea joi la seara la Antena 3.

Practic, Oprea este cel care l-a convins pe Victor Ponta să accepte formula Strategiei de Securitate propusă de președinte votată în CSAT.  Fără votul favorabil al lui Ponta aceasta nu ar fi fost aprobată.

Dar Oprea i-a întins o capcană lui Ponta lăsându-l PRACTIC fără unele prerogative. O spune Deutsche Welle care analizează Strategia de Securitate: Noua Strategie de Securitate Națională extinde foarte mult preocupările de securitate, oferind în același timp președintelui ocazia de a interveni în politicile guvernamentale.

„Reiese că noua Strategie va include printre preocupările CSAȚ și ale Președintelui teme care reveneau exclusiv Guvernului. Extinderea preocupărilor de securitate înseamnă și apariția unui președinte cu puteri extinse„, este concluzia Deutsche Welle. Într-un cuvânt, Oprea l-a păcălit pe Ponta și îl ajută pe președintele Iohannis să obțină puteri mărite. 

CITIȚI ȘI: Băsescu: Introducerea unor noi domenii precum mediul sau cultura în strategia de apărare este o greșeală

De acum înainte potrivit Strategiei de Securitate, președintele poate interveni peste Ponta în multe chestiuni, printre care inclusiv cultura: Dar este extrem de semnificativ că securitatea națională tinde să devină sinonimă cu buna guvernare. Nici nu e rău ca idee generală, numai că există riscul ca subiecte care sunt supuse de obicei controversei, cum sunt cele legate de educație, sănătate, ecologie să fie tratate autoritar, ca opțiuni indiscutabile. Ca să luăm un exemplu, nimeni nu pune la îndoială apartenența României la NATO și nici acțiunile care decurg de aici, există în schimb concepții diferite despre ce înseamnă reforma școlară. Ne întrebăm de asemenea dacă, nu cumva, președintele a exagerat înserând cultura printre subiectele de securitate națională. Cu siguranță, cultura e un capitol major, dar asupra ei există concepții prea diferite și, la urma urmelor, abia aceasta este cultura: dezbaterea neîngrădită din societate și viața liberă a spiritului. Am putea presupune că se află aici o oarecare neglijență de exprimare, dar poate am greși. Mult mai probabil este că președintele Iohannis își rezervă dreptul de a interveni oricând în deciziile Guvernului și, ca să nu fie discuție, include totul în aria preocupărilor de securitate. Și nu e deloc întâmplător că lansarea acestei strategii a fost făcută exact în ziua în care premierul Ponta era complet neutralizat și inacapabil de replică.

Prin urmare se ivește, încetul cu încetul, noul prezidențialism, este concluzia DW, care adaugă Nimeni nu contestă, în principiu, prezidențialismul care este la fel de bun ca parlamentarismul european. Atâta doar că el ar trebui să aibă temeiuri constituționale limpezi.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img