Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare la Varşovia, va avea sarcina de a ‘repoloniza’ media din ţară dacă va câştiga alegerile ce au loc în octombrie sau noiembrie, a anunţat vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin, citat joi de Reuters.

PiS a sugerat că va încerca să aducă sub control polonez media cu patronat străin, ceea ce a determinat opoziţia să acuze puterea că doreşte să astupe gura presei.

”O naţiune şi un popor cu respect de sine nu pot permite ca cea mai mare parte a presei să se afle în mâini străine, iar aceasta este o sarcină cu care ne vom confrunta dacă rămânem la putere în următorul mandat”, a spus Jaroslaw Gowin.

În Ungaria, apropiaţi de-ai premierului Viktor Orban, un aliat al PiS, au obţinut controlul asupra unei mari părţi a presei, iar partidul de guvernământ, Fidesz, deja deţine controlul total asupra media de stat, ceea ce a făcut ca Budapesta să fie acuzată că slăbeşte libertatea presei.

În mod similar, atunci când a venit la putere în 2015, PiS a trecut rapid la preluarea controlului asupra postului public de televiziune (TVP), ale cărui relatări sunt criticate de opoziţie ca fiind obediente faţă de putere.

Anul trecut, autorităţile poloneze au revenit asupra deciziei de impunere a unei amenzi canalului de televiziune privat TVN24 în legătură cu relatările sale despre protestele din parlament din 2016, după critici din partea Departamentului de Stat american, pe fondul speculaţiilor conform cărora statul polonez ar putea prelua postul de ştiri respectiv.

TVN, compania-mamă a TVN24, este deţinută grupul american Discovery.

De asemenea, grupul german Axel Springer este prezent în Polonia, deţinând ediţia poloneză a săptămânalului Newsweek şi tabloidul Fakt, ambele publicaţii fiind adesea critice la adresa guvernului.

”De ce ar trebui să presupunem că patronii germani sunt patrioţi mai răi decât noi? Atunci când există conflicte de interese între Polonia şi Germania, aceste publicaţii reprezintă punctul de vedere şi interesele germane”, a explicat Gowin. 

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?