spot_img
20.3 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEconomieAgriculturaIMAGINI HORROR DE LA CASTELUL PELEȘ: Lăcomia Familiei Regale

IMAGINI HORROR DE LA CASTELUL PELEȘ: Lăcomia Familiei Regale

-

Una dintre clădirile emblematice de pe Valea Prahovei, Castelul Peleș, fosta reședință de vară a regilor României, se degradează de la o zi la alta, scrie Observatorul de Prahova.

Peretele terasei stă aproape să se prăbușească. Zidul este înconjurat de proptele din lemn, iar în multe locuri tencuiala clădirii s-a desprins de pe pereți. Probleme sunt și la acoperișul imobilului. Inclusiv statuile din zona castelului au început să se degradeze. 

Chiar dacă clădirea este administrată de statul român, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, momentan nu s-a găsit încă o formulă pentru reabilitarea Castelului Peleș, având în vedere că imobilul a fost retrocedat, iar legislația din România este strictă când vine vorba despre bunurile aflate în administrarea statului, dar care nu sunt în proprietatea sa, mai spune sursa citată.

- Advertisement -

De fapt, Casa Regală încearcă de ceva timp să obțină o chirie mai mare de la statul român. Pe de altă parte, Ministerul Culturii ar vrea să cumpere clădirea dar negocierile sunt blocate de Casa Regală. În această situație, Castelul se degradează.

Fostă reședință regală în perioada 1883 – 1947, clădirea și terenul au fost naționalizate în 1948, iar câțiva ani mai târziu a avut destinația de muzeu până în 1975.

- Advertisement -

După 1990, Castelul Peleș a fost redeschis pentru vizitare, iar în 2007 clădirea a fost retrocedată Regelui Mihai I al României, imobilul rămânând în administrarea statului român, care plătește chirie, astfel încât clădirea să poată rămâne în continuare cu destinația de muzeu.

Castelul Peleş se întinde pe o suprafață de 3.200 de metri pătraţi, are 160 de camere și peste 30 de băi. Anual, peste 400.000 de turişti români şi străini vizitează castelul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img