Șeful guvernului spaniol în exercițiu Mariano Rajoy a declarat joi la Bruxelles că noi alegeri în Spania, aflată în plin impas politic, vor fi “probabil” la data de 26 iunie.

“Cel mai probabil, vor fi alegeri pe 26 iunie”, a afirmat Rajoy în timp ce discuta cu omologul său britanic David Cameron înainte de deschiderea summitului european, fără să realizeze, se pare, că discuția era difuzată pe canalele video pentru presă, notează AFP.

Alegerile parlamentare din 20 decembrie au condus la o fragmentare fără precedent a parlamentului spaniol, împărțit între patru forțe politice.

Regele Spaniei a propus, la începutul lunii februarie, liderului partidului socialist (PSOE) Pedro Sanchez să încerce formarea unui guvern după eșecul șefului guvernului conservator în exercițiu, Mariano Rajoy, de a obține sprijinul necesar pentru învestirea sa de către parlament.

Cu toate acestea, liderul partidului stângii radicale Podemos a refuzat câteva zile mai târziu să înceapă negocieri cu socialiștii dacă vor include centru-dreapta, cerându-le să aleagă între stângă și dreaptă.

Acești doi noi veniți pe scena politică spaniolă sunt de asemenea diametral opuși asupra crizei separatiste din Catalonia, puternică regiune din nord-est condusă de separatiști, amintește France Presse.

Cu toate acestea, Sanchez va prezenta pe 2 martie programul său Congresului pentru a încerca să fie învestit șef al guvernului. Dacă eșuează, urmează o perioadă de două luni în care parlamentul va fi dizolvat dacă niciun candidat nu este învestit. În principiu, noi alegeri ar trebui să aibă loc în acest caz în iunie.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?