spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăExterneÎn numele trandafirului: Umberto Eco a murit/ Internetul dă dreptul la cuvânt...

În numele trandafirului: Umberto Eco a murit/ Internetul dă dreptul la cuvânt unor imbecili

-

Scriitorul italian Umberto Eco, autorul celebrului roman „Numele trandafirului”, a decedat la vârsta de 84 de ani, au anunțat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, mass-media italiene.

Umberto Eco a murit vineri în jurul orei 21.30 (20.30 GMT) la domiciliul său, a anunțat în ediția online cotidianul La Repubblica, care i-a contactat familia. Scriitorul suferea de cancer de mult timp, notează AFP.

- Advertisement -

Umberto Eco a atacat dur recent rețelele sociale și internetul spunând că acestea dau drept la cuvânt unor legiuni de imbecili. Atitudinea lui Unberto Eco a fost criticată în media italiană. Editorialistul publicației La stampa, Gianlucca Nicoletti, a scris că nu se produce gândire în cultura digitală dacă nu se acceptă să se stea cot la cot cu latura imbecilă a forței. Părerile lui Umberto eco despre rețele sociale, cărora le recunoaște și meritul pozitiv, au devenit virale tocmai pe rețelele sociale, transmite Radio France Internationale.

Marele scriitor a făcut aceste declarații după ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Torino, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii. Umberto Eco crede așadar că rețelele de socializare dau cuvânt unor legiuni de imbecili, iar televiziunile l-au promovat pe idiotul satului.

- Advertisement -

“Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”, spune scriitorul.

Umberto Eco reamarca și faptul ca oamenii nu mai au încredere în informație, daca ea vine din rețelele de socializare.

“Informația trebuie filtrată. Invazia imbecililor a creat un sindrom al scepticismului. Lumea nu mai crede ce se spune. Se entuziasmează și întreabă: De unde știi? De pe Twitter. Și se desumflă”.

Părerea lui Umberto Eco despre rețelele sociale a devenit rapid cunoscută, grație rețelelor sociale. Opinia scriitorului a fost criticată de unii jurnaliști, bloggeri sau simpli utilizatori și salutată de alții.

Alexandru Negrea, consilier în Social Media, crede că Umberto Eco a exagerat.

“Are câteva puncte valide în sensul că internetul este cel mai usor de infuențat mediu de comunicare. Poți să inventezi știri false. Dar mi s-a părut foarte agresiv și un pic spre cenzură ce a spus legat de imbecili și așa mai departe. Până la urmă libertatea de opinie este una pentru care ne luptăm cu toții zi de zi. Cred că mai degrabă discuția ar fi trebuit să meargă în direcția responsabilizării, în sensul de educare a publicului, a utilizatorilor de internet așa încât să nu mai credem tot ce apare pe internet și să dăm mai departe. Că de oprit, opiniile nu prea poți să le oprești.”

O soluție la marea de informație falsă din Social Media, este în opinia lui Umberto Eco, un fel de supraveghere a site-urilor. Ziarele ar trebui să dedice cel puțin două pagini analizei critice a site-urilor, așa cum profesorii ar trebui să-i învețe pe elevi să utilizeze site-urile pentru a-și face temele.

Alexandru Negrea, consilierul de Social Media, nu crede că o astfel de supraveghere a internetului este viabilă și spune că utilizatorii trebuie să învețe să verifice informația din mai multe surse înainte să o creadă.

Umberto Eco nu a avut numai critici la adresa mediului online. Scriitorul a recunoscut că internetul este un excelent mod de comunicare

“Fenomenul Rețelelor Sociale este și pozitiv. Nu numai că permite oamenilor să rămână în contact unii cu alții, dar  să ne gândim la ceea ce s-a întâmplat în China sau în Turcia, unde marea mișcare de protest împotriva Erdogan s-a născut chiar pe internet, datorită tam – tam-ului. Și cineva a mai spus că, dacă ar fi existat internet în zilele lui Hitler, nu ar mai fi fost lagăre de exterminare pentru că informația s-ar fi putut extinde viral.”

Umberto Eco credă că informația pe hârtia tipărită va continua să existe cel puțin atât timp cât va trăi el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img