spot_img
10 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăDezvaluiriÎN SFÂRȘIT: Sorina Pintea anunță evaluarea tuturor spitalelor private și posibile retrageri...

ÎN SFÂRȘIT: Sorina Pintea anunță evaluarea tuturor spitalelor private și posibile retrageri ale autorizațiilor de funcționare

-

Sibiul nu este încă un oraș pregătit în totalitate să organizeze Summit-ul European din 2019, transmite ministrul Sănătății, cu referire la starea spitalelor publice din oraș. Sorina Pintea spune că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş nu va putea fi reabilitat integral și anunță că se va baza, în acest context, pe colaborarea cu unități medicale private. Chiar dacă, amintim, recent Sorina Pintea a criticat sistemul medical privat, pentru că în multe unități nu s-ar respecta regulile. Pe acest fundal, ministrul de resort anunță, la RFI, o evaluare a tuturor spitalelor private din țară și posibile retrageri ale autorizațiilor de funcționare

Sorina Pintea: Nu am spus că nu este pregătit în totalitate. Am spus că avem nevoie de ajutor. Sunt anumite patologii care nu sunt acoperite în totalitate de specialiștii Spitalului Județean și prin urmare, vom coopta și spitalele private existente în Sibiu, ceea ce mi se pare foarte logic.

- Advertisement -

Reporter: Cum se face că după mai bine de un an nu am reușit să ne pregătim, nu am reușit să dotăm spitalele de stat cu ce era nevoie?

S.P: Spitalul de stat este dotat mai mult sau mai puțin corespunzător. S-au alocat fonduri bugetare de la Ministerul Sănătății și de la Consiliul Județean, din câte știu. Dar nu este suficient având în vedere numărul mare de oameni. Eu la asta m-am referit. Nu înțeleg interpretarea. Avem un spital privat care este în regulă și nu îl folosim pentru un anumit orgoliu. Eu nu am orgolii când este vorba despre pacienți. În afară de pacienții care se adresează curent Spitalului Județean (în urgență spuneau că sunt sufocați,  peste 200), mai vin încă 500 la summit.  Suntem mulțumiți? Nu cred.

- Advertisement -

Rep: Cine face o monitorizare pe declarații și pe știri și nici măcar nu trebuie să treacă o perioadă foarte lungă de timp, vede și o declarație a dumneavoastră referitoare la spitalele private în general. Dumneavoastră ați dat un avertisment foarte dur pentru sistemul sanitar privat. „Sunt reguli pe care cineva acolo trebuie să le respecte.”, spuneați. În egală măsură, alăturând cele două declarații, iată că mergeți și colaborați cu un spital privat.

S.P: Bineînțeles, colaborez cu spitalele private care respectă regulile. Voi fi foarte dură cu spitalele private care au doar denunmirea de spital. Cred că este o abordare corectă.

Rep: Aveți o evaluare referitoare la care spitale private respectă regulile și care nu până la acest moment? 

S.P: Nu, pentru că nu este în fișa postului, a Ministerului Sănătății, să am această evaluare, dar o voi face. Eu nu am această evaluare la nivelul Ministerului Sănătății. Ne vom face o evaluare proprie. Ar fi trebuit ca această evaluare să fie făcută de cei care sunt îndreptățiți să facă asta, de Direcțiile de Sănătate Publică, de Casele de asigurări de sănătate, care intră în contract cu aceste spitale. Sunt autorități care sunt abilitate să facă acest lucru. Pe de altă parte, trebuie să așteptăm rezultatele anumitor comisii de anchetă, să spună exact ce se întâmplă sau cum se întâmplă. Sunt lucruri pe care apoi le regretăm. Am nevoie de o evaluare exactă. Colaborez cu spitalele care au grijă de pacienți cu adevărat. Pentru că aici, în Sibiu, vor fi mult mai mulți oameni decât sunt în mod normal, categoric aleg să colaborez și cu un spital privat. Nu îmi pun problema să nu o facem.

Rep: Criteriile după care vor fi analizate toate spitalele private sunt clare?

S.P: Sunt clare. Există și sunt clare. Sunt acele criterii după care au fost evaluate și până acum.

Rep: Când va fi gata o astfel de evaluare la nivel național? 

S.P: Va dura.

Rep: Și care ar putea fi repercusiunile?

S.P: Retragerea autorizației de funcționare. Nu vi se pare corect?

Rep: Mai departe, există această discuție despre spitalele regionale și felul în care sunt finațate. Pare o dispută chiar între București și comisarul european Corina Crețu. Dumneavoastră, ca Ministrul al Sănătății, cum vă plasați?

S.P: Eu spun că nu este o dispută, dar lucrurile trebuie spuse și trebuie spuse corect.

Rep: Care e varianta corectă? 

S.P: Nu este corect să avem o dispută pe o temă pe care o cunoaștem ambele părți. Eu o respect pe doamna comisar. Am fost la întâlnirea cu dânsa în cabinetul premierului. Discuțiile au fost foarte clare. Eu am avut senzația că s-a înțeles. Concluzia este următoarea. 50 de milioane de euro finanțare de la Uniunea Europeană pentru spitalul regional x, care costă 450 de milioane de euro. Nu vi se pare normal să căutăm și alte surse de finanțare? Vom accesa acele fonduri, dar sunt insuficiente pentru a construi un spital.

Rep: În ce măsură construirea unui spital ar atrage un investitor privat? În ce măsură această soluție a parteneriatului public-privat, realist vorbind, credeți că ar putea fi aplicată în acest domeniu?

S.P: Nu văd de ce nu ar putea fi aplicată pentru că a funcționat și în alte țări. Aceste spitale vor fi spitale publice. Dacă vor fi construite în parteneriat public-privat nu vor exista taxe suplimentare. Partea care va face investiția își va recupera investiția din administrarea acestui spital, lucruri care se întâmplă și în acest moment. Spitalul este administrat.

Rep: Deocamdată vorbim pur la nivel teoretic sau aveți cunoștință de potențiali investitori privați care v-au dat deja semnalul că ar putea intra în astfel de proiecte?

S.P: Da, am cunoștință de potențiali investitori care ar putea instra în astfel de proiecte.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img