Liderul chinez Xi Jinping a vizitat joi Kârgâzstanul vecin, în cadrul celor mai recente eforturi ale Chinei de a-şi spori influenţa în Asia Centrală, transmite Agerpres.

Xi a descris fosta republică sovietică drept un “bun vecin” în timpul discuţiilor cu preşedintele kârgâz Sooronbai Jeenbekov, cu ocazia vizitei sale la Bişkek, potrivit unei transcrieri oficiale citate de agenţia DPA.

Întâlnirea a avut loc pe marginea summitului de securitate Eurasia la care preşedintele rus Vladimir Putin era de asemenea aşteptat.

Summitul este organizat de Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai, care include ca membri fondatori Kârgâzstanul, Rusia şi China.

În ultimii ani, China a promovat o iniţiativă economică în Asia Centrală, bazată pe vechile rute comerciale ale Drumului Mătăsii, în timp ce puterile mondiale promovează legături cu ţările din vecinătatea sa.

Xi a subliniat că China este gata să ridice relaţiile bilaterale la “un nou nivel”.

Putin l-a primit pe Xi săptămâna trecută în Rusia pentru o serie de întâlniri destinate impulsionării legăturilor economice dintre cele două puteri mondiale vecine.

La întâlnirea de joi la o reşedinţă prezidenţială din afara capitalei kârgâze, Jeenbekov a apreciat sprijinul personal al lui Xi pentru proiecte economice de anvergură.

Jeenbekov a menţionat drumuri, căi ferate şi un fond de investiţii directe, ca exemple de colaborare de succes cu China.

El i-a subliniat lui Xi că ţările lor “împărtăşesc puncte de vedere comune asupra multor probleme în domeniul apărării şi al securităţii”.

Un astfel de punct menţionat de Jeenbekov a fost Taiwanul, pe care el l-a descris ca “parte integrantă a teritoriului Chinei”.

China consideră statul insular Taiwan ca o regiune rebelă ce trebuie adusă înapoi sub autoritatea sa.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?