spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDezvaluiriIohannis, ignorat de Macron, Merkel și Juncker

Iohannis, ignorat de Macron, Merkel și Juncker

-

În aceste zile a avut loc la Paris o reuniune europeană de vîrf, cu participarea lui Emmanuel Macron, a Angelei Merkel, a lui Jean Claude Juncker, în calitate de președinte al Comisiei Europene, și a președintelui Chinei, Xi Jinping. Discuțiile au vizat relația UE cu China, întărirea colaborării economice și nu numai, și pregătirea summitului China-UE din 9 aprilie. Marea întrebare e de ce importanta reuniune l-a sărit – ca să nu spunem ignorat cu desăvîrșire – pe reprezentantul țării care deține președinția Consiliului UE, românul Klaus Iohannis?, scrie Inpolitics.

Observația, extrem de interesantă, e făcută și de europarlamentarul român Victor Boștinaru, într-un interviu acordat azi Deutsche Welle, el sugerînd că România nu a fost reprezentată la Paris, cum ar fi fost obligatoriu în mod firesc, pentru că pur și simplu nu contează într-o ecuație europeană dominată de Germania și Franța.
Vorbind despre scandalul mutării ambasadei noastre în Israel la Ierusalim și despre jocul pro-american și israelian făcut de guvernul român, Boștinaru a punctat:

”România a avut dintotdeauna cu Israelul o relație pe care am numit-o „unică”. Nu doar interumană, politică și economică, ci și în ce privește dimensiunea de securitate. Așa a fost văzută și la prietenii israelieni, și la București, indiferent de regim. România și Uniunea Europeană trăiesc astăzi cel mai complex context de securitate, care merge până la riscuri de confruntare deschisă. Pentru problema de securitate a României, astăzi există o singură certitudine: Statele Unite ale Americii și NATO.
România trebuie să facă acele gesturi de politică externă care să-i garanteze securitatea națională în condiții de criză deschisă. Marea Neagră este astăzi cea mai complicată zonă din Uniunea Europeană. Avem exemplul exercițiului din Crimeea, care are ca țintă Deveselu”.

Europarlamentarul a mai explicat:

”Există momente în care toate statele importante fac gesturi de politică externă care țin de un interes național superior. Și vă dau doar exemplul recent de la Paris, acolo unde președintele Franței, întâlnindu-se cu președintele Chinei, a invitat cancelarul Germaniei și președintele Comisiei Europene, nu și Președinția rotativă a Consiliului care, întâmplător, era România. Salut această întâlnire și consider că e foarte necesară, dar Bucureștiul nici măcar nu a fost tatonat față de o întâlnire cu China(…)România este una dintre țările care a promovat și ar trebui să promoveze o relație pragmatică cu China. Dar eu doar iau act de un fapt. De aceea România trebuie să-și maximizeze acoperirea de securitate națională. Un gest curajos, mai puțin convenabil unei capitale sau alteia și care – nu exclud asta! – implică anumite riscuri, reușește să consolideze relația cu Statele Unite. Cine poate să contribuie în momentul acela dramatic în care țara mea ar putea să se confrunte (și nu e deloc metaforic) cu o criză de securitate?”.
Întrebat frontal de ce s-a petrecut acest lucru, Boștinaru a răspuns, la fel de direct:
”Din motive care țin de cancelaria de la Paris sau și de la Berlin”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img