spot_img
14 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDezvaluiriJOI ȘI VINERI SE HOTĂREȘTE IZOLAREA ROMÂNIEI LA BRUXELLES/ Planul celor 5

JOI ȘI VINERI SE HOTĂREȘTE IZOLAREA ROMÂNIEI LA BRUXELLES/ Planul celor 5

-

În plină criză, liderii Uniunii Europene propun un plan de integrare mai avansată a țărilor euro, care va lăsa deoparte țările mai puțin competitive, transmite Deutsche Welle.

DW spune că acest plan va fi discutat joi și vineri la Bruxelles împreună cu criza refugiaților.

- Advertisement -

Miercuri înainte de plecarea la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis nu a făcut NICI o referire la acest punct de pe ordinea zi.

România se află printre cele mai puțin competitive țări din Uniune, deci planul celor 5 ne va afecta direct.

- Advertisement -

Cei cinci președinți, și anume Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Donald Tusk, președintele Consiliului, Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene și Martin Schulz, președintele Parlamentului European au prezentat împreună un plan pentru o uniune politică mai avansată a celor 19 țări care folosesc moneda comună. E un plan pe 10 ani care cuprinde trei etape. Prima nu aduce nimic nou, fiind mai curând un răgaz politic menit să pregătească țările vizate pentru marea noutate care consta în constituirea unei trezorerii a zonei Euro și a unui supra-minister de finanțe. Acest lucru ar trebui să se întâmplă treptat după 2017. În fine, reforma ar trebui să se încheie cel târziu în 2025, atunci când pe harta politică vor apărea două Europe, una strâns unificată din punct de vedere fiscal și o alta cuprinzând țările ce vor avea posibilitatea să adere la nucleul central când vor fi pregătite, spune Deutsche Welle.

Dacă astăzi avem 28 de țări cu mai multă sau mai puțină autoritate, după punerea planului în aplicare vom avea o Europă tare (cu o ”reprezentare externă unificată”), o periferie europeană diversă, tot mai neînsemnată politic și, în fine, o Londră excentrică, care va tinde să fie o alternativă la axa Berlin-Paris și un pol de atracție față de posibilii disidenți est-europeni. Cu alte cuvinte adâncirea unificării va antrena după sine o nouă divizare, care va fi tot mai evidentă pe fondul antagonismului renăscut dintre Statele Unite și Rusia, precizează DW.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img