spot_img
12.3 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSpecialKazahii de la ROMPETROL furioși după acțiunea DIICOT: Ne vom proteja investițiile

Kazahii de la ROMPETROL furioși după acțiunea DIICOT: Ne vom proteja investițiile

-

KazMunayGas și KMG International nu au fost informate oficial de existența unor investigații precum cele menționate în comunicatul de presă al DIICOT, referitoare la activități din perioada 1998 – 2003, la momentul achiziției acțiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007), precizează reprezentanții KMGI, într-un comunicat remis AGERPRES, subliniind că vor folosi toate mecanismele legale, atât la nivel local, cât și internațional, pentru a proteja investițiile realizate de la momentul achiziției.

„Astăzi, 9 mai 2016, companiilor KMG International NV (KMGI), Oilfield Exploration Business Solutions SA și Rompetrol Rafinare SA li s-a comunicat faptul că au fost citate ca părți responsabile civilmente într-un dosar în curs de anchetă la DIICOT. Aceste evoluții pot avea un impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice și a planurilor de dezvoltare ale KMG în România. KMG a achiziționat un pachet de 75% din The Rompetrol Group NV în anul 2007. Privatizarea companiei Rompetrol Rafinare a avut loc în anul 2000, acordul de conversie în obligațiuni a datoriilor istorice ale companiei fiind încheiat în anul 2003. Atât KMG, cât și KMGI, nu au fost informate oficial de existența unor investigații precum cele menționate astăzi în comunicatul de presă al DIICOT (referitoare la activități din perioada 1998 — 2003) la momentul achiziției acțiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007)”, se menționează în comunicat.

- Advertisement -

Reprezentanții KMGI își exprimă încrederea că, în colaborare cu autoritățile române, investigația va fi soluționată cât mai rapid și va fi gestionată corect din punct de vedere al comunicării, astfel încât activitățile și reputația companiei să nu fie afectate și își afirmă deschiderea de a colabora cu Guvernul și autoritățile române pe tot parcursul acestei investigații.

De asemenea, aceștia informează opinia publică și partenerii companiei că activitățile rafinăriei Petromidia și ale stațiilor de carburanți Rompetrol nu vor fi afectate.

- Advertisement -

KMG International a realizat investiții în valoare de aproximativ 4 miliarde dolari începând din anul 2007 pe piața locală, în operațiuni derulate de mai mult de 5.000 de angajați din România. Grupul a plătit în perioada 2007 — 2014 mai mult de 12 miliarde dolari la bugetul statului român.

Totodată, KMG International și-a asumat față de Guvernul român dezvoltarea unui fond de investiții mixt româno-kazah, cu un aport de capital de 150 de milioane de dolari și urmărind o țintă totală a activelor de până la 1 miliard de dolari, în funcție de condițiile de piață.

KMG International așteaptă din partea Guvernului român parcurgerea unor pași administrativi necesari pentru înființarea entității de proiect a fondului de investiții, în timp ce proiecte în valoare de peste 300 milioane dolari au fost deja identificate și sunt pregătite pentru a fi transferate către fond și pentru a fi dezvoltate în România.

Conform unor surse judiciare, reprezentanții companiei KazMunayGas au fost citați marți la sediul DIICOT în dosarul Rompetrol.

Pe 17 martie, procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara că dosarul Rompetrol, disjuns din cel în care a fost judecat Dinu Patriciu, are 3.100 de volume și estima că se vor vedea „progrese” cu privire la această speță.

„Rompetrol este un dosar de 3.100 de volume, ne ocupă tot subsolul instituției. (…) Se lucrează destul de intens în acest dosar, a făcut și obiectul Inspecției Judiciare, este în atenția conducerii DIICOT odată cu alte câteva zeci de dosare în acest moment. (…) Dosarul e o disjungere (…). E un dosar care implică foarte multă pricepere. E un procuror desemnat care se ocupă îndeaproape zilnic de acest dosar și cred că în perioada următoare vom vedea progrese. Cred că discutăm de nivelul lunii următoare. Așteptăm din acel dosar să avem o schimbare de încadrare juridică și o extindere, dar nu aș vrea să antamez”, declara, atunci, Horodniceanu.

Potrivit unor surse judiciare, suma totală pe care se va pune sechestru este de aproximativ 3 miliarde de lei, această sumă reprezentând valoarea estimată a prejudiciului în dosar. Sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, acțiuni, dar și pe conturi bancare ale unor persoane fizice.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img