spot_img
13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeLe Monde: Europa îi costă scump pe români

Le Monde: Europa îi costă scump pe români

-

Cotidianul Le Monde publică în aceste zile o serie de reportaje realizate în « ţările de la marginea Europei ». Azi, ziaristul francez propune trei « cărţi poştale » de la Bucureşti, Budapesta şi Sofia. Ce se scrie despre capitala României?, transmite RFI.

În preambulul articolului consacrat celor trei capitale est şi central-europene, Le Monde notează : « În momentul în care Uniunea europeană pare slăbită şi Rusia tot mai ameninţătoare, românii, ungurii şi bulgarii nu ştiu ce să facă pentru a deveni mai influenţi şi pentru a stopa declinul lor demografic ».

- Advertisement -

În voiajul său trans-european, Frédéric Lemaître se opreşte deci în România, « o ţară nu foarte îndrăgită » dar pentru care ziaristul de la Le Monde recunoaşte că « are o slăbiciune ». De ce ? ne putem întreba…

« Păi cum să nu iubeşti un popor care are într-atâta umor încât a reconvertit o aripă a Parlamentului în muzeu de artă contemporană ? Clădire care nu face decât să ţină vie în memorie nebunia lui Ceauşescu şi în jurul căreia se organizează chiar curse cicliste. Cum să nu remarci eforturile făcute de români pentru a combate corupţia ? Gheretele grănicierilor sunt transparente, numărul de telefon la care poţi suna ca să denunţi un comersant care nu-ţi dă factura e peste tot iar responsabilii politici corupţi sunt puşi pe tuşe. Cum să nu vezi că există în ţara asta tot atâtea steaguri europene câte româneşti ? Și cum să nu vezi mai presus de orice, saltul înainte făcut de România de când a căzut regimul comunist ? » se întreabă, retoric, jurnalistul francez.

- Advertisement -

Frédéric Lemaître a fost şi la Cluj, « oraş foarte agreabil, devenit un adevărat campus internaţional, în care trăiesc 1.700 de francezi » dar parcă tot Bucureştiul i-a plăcut mai mult. « Cu vastele sale parcuri, cu locurile sale culturale la modă şi preţurile sale modice, capitala română valorează mai mult decât reputaţia ei. Ca şi restul ţării dealtfel » continuă acesta.

«Europa îi costă scump pe români»

« Ș totuşi, românii, ca mulţi alţi vecini de-ai lor, continuă să se simtă dispreţuiţi de europenii din Vest, lucru care explică în parte şi actualele lor rezerve faţă de Europa ». Ca să-şi justifice afirmaţiile, ziaristul de la Le Monde dă exemplul unei studente din Cluj care, pe când era în trecere cu alţi colegi maghiari şi români prin Bavaria, a constatat că ungurii au fost mult mai bine trataţi decât românii. « Au crezut că suntem romi. Sunt dezgustată » spune pe faţă Daliana, studenta intervievată de Le Monde.

« Europa îi costă scump pe români » e o altă observaţie pe care a auzit-o ziaristul la Bucureşti. El explică acest lucru prin faptul că « procedurile de obţinere a fondurilor europene sunt atât de complexe încât România nu reuşeşte să recupereze o bună parte din subvenţile la care are dreptul. Rezultatul este că această ţară săracă varsă la Bruxelles mai mulţi bani decât ia. O « nedreptate » pe care eurocraţii o explică prin faptul că numai aşa se evită deturnările de fonduri. O explicaţie deloc pe placul românilor. Faptul că Europa nu mai este atât de populară ca pe vremuri reiese şi din victoria recentă la alegeri a PSD-ului » mai scrie Le Monde.

În finalul cronicii consacrate României, ziarul francez constată că « în ciuda progreselor realizate, România nu o duce foarte bine. Populaţia ţării a scăzut de când au plecat comuniştii de la putere, exodul tinerilor fiind un fenomen major şi în restul statelor fostului bloc comunist. Rezultatul este că economia stagnează, populaţia îmbătrâneşte iar nostalgia câştigă teren ».

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img