Guvernele Moldovei se bat cap în cap, ne spune revista americană Foreign Policy. O soluție nu se întrevede, iar criza amenință să destabilizeze una dintre cele mai sărace țări din Europa, dar care a generat adesea tot felul de surprize, transmite Radio France Internationale.

De data aceasta, situația a generat un spectacol de unitate între Rusia și Occident, o raritate în Europa de Est. Ministerul rus de Externe și Federica Mogherini, reprezentantul UE pentru politică externă, au recunoscut guvernul de coaliție. Departamentul de Stat al SUA nu a sprijinit noul guvern, ci a cerut reținere și dialog.

Într-o țară profund divizată de întrebarea dacă să o ia spre vest sau spre est, coaliția, puțin probabilă, a fost interpretată de către experți ca o încercare de a pune geopolitica deoparte pentru a aborda problemele interne presante.

Experții sunt sceptici însă că această coaliție are un viitor pe termen lung, dar cred că ar putea aborda pe termen scurt unele dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă țara.

Le Monde ne invită însă să nu subestimăm capacitatea de rezistență a lui Vladimir Plahotniuc.

Acesta a mobilizat duminică instrumentul său favorit: o Curte Constituțională perfect docilă, care a invalidat acordul de coaliție sub un pretext fals și l-a îndepărtat din funcție pe Igor Dodon. Președintele în exercițiu ales, premierul Pavel Filip, un susținător loial al lui Plahotniuc, a dizolvat imediat parlamentul și a anunțat alegeri anticipate.

Chiar dacă s-a clasat al treilea în alegerile legislative, Partidul Democrat este de fapt depozitar al tuturor puterilor.

Chiar cu totul izolat,  Plahotniuc nu pare gata să renunțe la putere, iar disperarea lui ne poate face să ne temem de tot ce poate fi mai rău.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?