spot_img
19.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăJustitieLider PSD după MCV: Ajunge. României i se cere să-şi încalce...

Lider PSD după MCV: Ajunge. României i se cere să-şi încalce Constituţia, independenţa şi suveranitatea

-

Mecanismul de Cooperare şi Verificare ar trebui să dispară, e prea mult, ajunge. Declaraţia a fost făcută la RFI de vicepreşedinta PSD Doina Pană, care critică raportul MCV şi rezoluţia privind statul de drept, adoptată marţi de Parlamentul European.

Doina Pană: Raportul ăsta MCV este un instrument, din punctul meu de vedere, folosit de mult prea mult timp incorect şi abuziv împotriva României. Sub umbrela MCV s-au produs în România cele mai grave abuzuri judiciare (…). României i se cere să-şi încalce Constituţia, independenţa şi suveranitatea.

- Advertisement -

Rep.: Ce spuneţi dvs. sună a declaraţie de independenţă. Vorbiţi de suveranitate, de Constituţie, de independenţă. Nu mai vreţi să fim membri ai UE?

D.P.: Ba da, vrem să fim membri ai UE, dar nu oricum, adică nu în poziţia ghiocelului, datorită atitudinii total deplasate a unora care sunt în conducerea vremelnică a acestor instituţii europene. Adică principiile suveranităţii şi independenţei sunt două principii de bază în tratatul de constituire a Uniunii Europene.

- Advertisement -

Rep.: Dar prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, este socialist, sunteţi colegi de familie europeană.

D.P.: Da, e foarte adevărat, din păcate, pentru că oricum vedem şi dintre europarlamentarii români, care au făcut ceva inacceptabil, votând rezoluţia de ieri din PE. Adică să votezi împotriva propriei tale ţări, a poporului care te-a votat şi te-a trimis acolo să-l reprezinţi mi se pare ceva inacceptabil.

Rep.: Dar nici măcar colegii de familie politică europeană nu sprijină PSD-ul. Cei mai mulţi eurodeputaţi socialişti au votat pentru rezoluţia PE. Cum vă explicaţi asta?

D.P.: Eu vă aduc aminte că ne aflăm în preajma alegerilor europarlamentare de anul viitor, există o concurenţă acerbă. Vă aduc aminte că în grupul socialiştilor europeni România are cel mai mare grup de europarlamentari. Sunt nişte calcule politice care din păcate lovesc în România şi-n poporul român.

 

„România nu mai e o ţară care se autoguvernează?”

 

Rep.: Cum va evolua relaţia României cu UE, în condiţiile în care Comisia şi Parlamentul European vă cer să respectaţi principiile statului de drept, iar Bucureştiul răspunde: „sunteţi prost informaţi”?

D.P.: Auziţi, eu consider că noi respectăm principiile statului de drept în plus faţă de ceea ce nimeni nu pomeneşte în acest raport. Noi încercăm să respectăm şi drepturile şi libertăţile din România. Atâta timp cât această legislaţie nu a ieşit peste noapte, aşa cum s-a întâmplat pe vremea Guvernului Cioloş, cu doamna ministru Prună, a fost dezbătută în Parlamentul României vreme îndelungată, are avizul CCR, asta ce înseamnă că România nu mai e o ţară care se autoguvernează? Unde-i principiul subsidiarităţii? Ce caută cu aceste concluzii la noi în ţară conducerea vremelnică actuală a UE? În câte alte ţări s-a mai întâmplat treaba asta? În Germania a fost procurorul general destituit, urgent. N-a exclamat nimeni nimic, n-a încercat nimeni să se întrebe de ce. Acum, instituţiile europene se implică şi în procedurile, care sunt absolut constituţionale sau în numele persoanelor care conduc aceste funcţii? Este ceva inadmisibil!

Corupţie există. Eu personal ca ministru m-am luptat cu corupţia. Vă aduc aminte că am fost ministru la Păduri şi am avut o luptă acerbă. Din păcate, cu un anumit succes. Dar nu România este fruntea corupţiei, nici măcar nu suntem în topul celor nouă ţări cele mai corupte din UE.

Rep.: Vorbiţi de corupţii altora, dar uitaţi că aveţi în fruntea PSD şi a Camerei Deputaţilor un om politic condamnat definitiv într-un dosar şi condamnat cu executare în alt dosar, Liviu Dragnea.

D.P.: Să nu ne pronunţăm în al doilea dosar, că nu există o decizie definitivă. Eu vă aduc aminte că domnul Dragnea avea acea condamnare, prima, în momentul în care PSD-ul a obţinut 46% din voturile românilor.

Rep.: Dar ce are una cu alta? Vorbeam de principii de integritate.

D.P.: Înseamnă că românii au văzut abuzurile care s-au întâmplat pe lângă justiţie în această ţară, din moment ce votul lor a fost acesta.

 

„Demonizarea” lui Liviu Dragnea

 

Rep.: PSD-ul a pierdut vreo 15 procente în ultima perioadă în sondaje. Asta cum se explică?

D.P.: A existat un război sistematic şi concertat de demonizare a preşedintelui PSD, un război permanent legat de faptul că tot ce e rău în ţara asta este generat de PSD, dar lumea a început să se deştepte. Eu zic să avem răbdare, urmează doi ani electorali, la anul avem două rânduri de alegeri, peste doi ani avem alte două rânduri de alegeri şi poporul român se va exprima.

Rep.: Dar aici e vorba de instituţiile europene, care nu se implică teoretic în luptele politice interne.

D.P.: Bătălia din plan intern a fost exportată în plan extern. Din păcate, avem… eu le spun chiar cozi de topor, care nu urmăresc binele României, atâta timp cât dezinformează sistematic în afara ţării legat de situaţia din România.

Rep.: Comisia Europeană s-a informat şi direct de la doamna Dăncilă.

D.P.: Şi n-a ţinut cont de nimic. Eu cred că acest raport era făcut dinainte şi nimeni nu s-a mai atins de el.

Rep.: Poate că doamna Dăncilă şi Guvernul nu sunt credibili în ochii Comisiei Europene.

D.P.: De ce n-ar fi credibili? Pentru că avem cea mai mare creştere economică din UE?

Rep.: Dar aici nu e vorba de economie, ci de corupţie şi de statul de drept.

D.P.: Da, vă aduc aminte că există o luptă împotriva corupţiei, care noi vrem să se ducă pe principii morale, normale şi de asta orice mişcare pe care o facem o facem prin dezbatere largă în Parlamentul României şi cu avizul CCR. Adică desconsiderăm Curtea Constituţională a României?

Rep.: Un Guvern responsabil şi ataşat valorilor europene nu ar trebui să facă un pas în spate şi să ţină cont de recomandările CE şi PE?

D.P.: Un Guvern responsabil şi ataşat valorilor UE respectă tot ce e scris în tratatele UE, îşi respectă poporul, independenţa şi suveranitatea ţării sale (…). Inclusiv acest MCV ar trebui să dispară. Dvs. vi se pare că există un tratament loial, atâta timp cât el există numai împotriva a două ţări din UE? Doi la mână: spuneţi-mi şi mie cum se justifică faptul că instituţiile europene au folosit acest MCV de-a lungul timpului, adică nu instituţiile, a existat un vot din partea Olandei, în permanenţă, să nu intrăm în Schengen, când noi îndeplinim toate, dar absolut toate criteriile tehnice pentru a intra în Schengen? Deci eu zic că e prea mult, eu zic că ajunge şi aştept cu nerăbdare următorul Parlament European, următoarea conducere a Comisiei Europene, încât România să fie tratată egal şi demn în UE.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img