spot_img
19.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeMacron, Black Blocks și serviciile secrete

Macron, Black Blocks și serviciile secrete

-

Confruntat cu o creștere a violenței stradale, alimentată, se pare, de grupurile Black Blocks infiltrate printre Vestele Galbene, președintele Macron se gândește la o soluție europeană, după cum scrie revista franceză Le Poin conform RFI:

”Toate serviciile de informații europene știu că au o problemă . Reapariția grupurilor agresive Black Blocks în întreaga Europă și, de câteva săptămâni, pe străzile din Paris, ilustrează suficient acest lucru.

- Advertisement -

Iar întrebarea este dacă nu cumva o parte a soluției constă în o mai bună cooperare europeană între servicii. Președintele francez pare să creadă asta.

Chiriașul de la Elysées este, cu siguranță, în campanie pentru următoarele alegeri europene, însă aceasta nu este singura lui motivație.

- Advertisement -

El consideră că liderii europeni nu sunt suficient de bine informați. Că avem instrumentele de analiză a informațiilor, dar ceea ce lipsește este feedback-ul și schimbul de informații cu factorii de decizie. Pe de o parte, pentru că uneori nu avem încredere reciprocă între state, între servicii și este legitim, deoarece cultura discreției face parte din ADN-ul oamenilor din servicii. Asta a spus Macron în cadrul unei întâlniri cu mai mulți responsabili ai serviciilor europene de informații.

El vrea să vadă nașterea unei culturi europene comune de informații, în care directori din serviciile naționale pot lua cursuri în mai multe universități din Europa și de ce nu, să fie plasați într-un serviciu sau altul.

Pentru președintele francez, „nu avem de ales decât să ne unim forțele dacă dorim să obținem autonomia noastră strategică și în cele din urmă adevărata noastră suveranitate”.

Vor apărea cu adevărat serviciile de informații europene? Acest lucru nu se va întâmpla de azi pe mâine, deși există și acum două structuri, restrânse, divizia de informații militare a Statului Major al Uniunii Europene și IntCent (Centrul de Informații), condus de Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Acesta din urmă, însă, se bazează pe surse deschise, pe reprezentanțe în străinătate ale Uniunii Europene și pe informații împărtășite de serviciile de stat pentru a propune analize strategice”, scrie Le Point.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img