spot_img
4.8 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomieComertMacron, contracte peste contracte în China

Macron, contracte peste contracte în China

-

Aeronautică, energie, finanţe, agroalimentar – iar doar câteva din sectoarele în care s-au semnat contracte sau acorduri între Franţa şi China cu ocazia vizitei la Beijing a preşedintelui Emmanuel Macron. Liderul francez şi omologul său chinez Xi Jinping au profitat de ocazie şi pentru a-şi reafirma sprijinul în favoarea acordului de la Paris privind clima, semnat în 2015 şi din care SUA tocmai şi-au oficializat ieşirea, transmite RFI.

RELATAREA RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

- Advertisement -

Vizita de trei zile a lui Emmanuel Macron în China a dat roade. Potrivit Chinei – Franţa nu a dat cifre – cele două ţări au semnat contracte comerciale şi acorduri în valoare de 15 miliarde de dolari – circa 13 miliarde de euro.

Sectoarele în care China şi Franţa au ajuns la o înţelegere sunt numeroase: aeronautică, domeniul agroalimentar, energie, şamd. La avioane, pentru o dată nu Airbus iese câştigător ci ATR, companie franceză care fabrică avioane de până la 100 de locuri. Avionul de transport regional este în plin proces de certificare în China, lucru care le va permite în curând francezilor să vândă avioane companiilor regionale chinezeşti, sector în plină dezvoltare. Tot la capitolul avioane, compania aeriană chineză Colorful Guizhou a dat o comandă de un miliard de euro motoristului francez Safran.

- Advertisement -

Grupul francez de echipamente nucleare Orano – fostul Areva – va construi o uzină de tratare a deşeurilor nucleare. Pentru alte deşeuri periculoase, compania Suez va construi nişte incineratoare în China. In fine, în sectorul energetic, firma Engie a pus mâna pe mai multe contracte în valoare de peste 2 miliarde de euro.

Numeroase acorduri şi contracte au fost semnate şi în domeniul agroalimentar, sector în care „preşedintele a fost foarte ofensiv marţi la târgul de importuri de la Shanghai” notează trimisul special RFI la faţa locului. Porci, vite şi mai mulţi pui francezi vor ajunge pe piaţa chineză unde, peste circa un an, va apărea şi foie gras francez, o premieră spune Palatul Elysée şi asta pentru o piaţă de viitor.

Cum era de aşteptat, cei doi lideri, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au evocat şi războiul comercial care are loc între China şi SUA„China şi Europa împărtăşesc aceeaşi părere despre războiul comercial, un conflict care se soldează numai cu perdanţi. I-am spus deci omologului meu chinez că sper ca actualele discuţii pe care le poartă SUA şi China să se atenueze şi să ia în calcul şi interesele marelui partener comercial al Chinei care este Uniunea europeană” spunea Emmanuel Macron.

Un preşedinte francez care a vrut să profite de moment, de vizita sa în China, primul poluator în lume, ca să semneze cu omologul său chinez aşa-zisul „apel de la Beijing” în care „cele două părţi îşi reafirmă sprijinul în favoarea acordului de la Paris privind clima”, un acord descris drept „ireversibil şi ca o busolă”. „In materie de combatere a încălzirii climei, de doi ani am acţionat împreună, cu multă eficacitate şi angajament. Deplâng alegerea făcută de alţii dar vreau s-o privesc doar ca pe ceva marginal. Când China, Uniunea europeană şi Rusia se angajează cu fermitate, alegerile de a se izola făcute de alţii nu pot schimba mersul lucrurilor. Nu duc decât la marginalizare” conchide Emmanuel Macron într-o aluzie clară la America – fără a-l numi însă pe Donald Trump – care luni şi-a notificat oficial intenţia de a se retrage din acordul privind clima, semnat în 2015 la Paris şi de fosta administraţie americană condusă de democratul Barack Obama.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img