În primă instanţă, Episcopia Romano-Catolică din Oradea a câştigat procesul împotriva Consiliului Judeţean Bihor în problema retrocedării fostului Palat de Finanţe din Oradea – a relatat marţi cotidianul clujean de limbă maghiară Krónika, citat de MAGYAR HÍRLAP.

Sentinţa favorabilă a fost dată de Curtea de Apel din Piteşti, însă preşedintele consiliului judeţean, Cornel Popa, a precizat că există posibilitatea de a face recurs. După cum a formulat acesta: „Ne putem îngriji de clădire doar dacă este a noastră. Cel mai mult mă deranjează că în momentul de faţă nu putem aloca nici fonduri, nici să licităm în scopul repetării licitaţiei”.

La rândul său episcopul romano-catolic din Oradea, László Böcskei, a afirmat că „deocamdată se aşteaptă sentinţa executorie şi abia după aceea ne vom ocupa de renovare”. Episcopul a adăugat: „Dacă luăm ca bază documentele, m-am aşteptat să câştigăm procesul. Însă din cauză că nu s-a ţinut cont doar de acestea, problema poate avea şi o altă rezolvare”.

Imobilul aparţinând iniţial unui ordin religios a fost reprimit de Episcopie în 2012, însă decizia a fost atacată de autoritatea judeţeană, care a precizat că respectiva clădire a fost de fapt proprietatea statului ungar, iar odată cu decizia de la Trianon a fost preluată de statul român. Pe de altă parte, cercetările bisericii au constatat că palatul a fost construit din fondurile unui ordin religios, respectiv printr-un împrumut bancar. Clădirea aflată în centrul oraşului este nefolosită de mai multă vreme

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?