După atacul terorist de la Berlin, preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, îndeamnă la moderaţie şi respect, transmite Deutsche Welle.

Tradiţionalul mesaj de Crăciun al preşedintelui Germaniei este în acest an marcat de atacul petrecut într-o piaţă din Berlin pe 19 decembrie. Atacul s-a soldat cu moartea a 12 persoane şi rănirea, în parte grav, a altor 53. Prezumtivul atentator, Anis Amri, a pătruns în mijlocul mulţimii adunate la un târg de Crăciun cu un camion de mare tonaj. “Numeroşii morţi şi răniţi din Târgul de Crăciun de la Berlin ne-au înspăimântat şi tulburat profund”, se arată în mesajul prezidenţial. Oamenii se simt furioşi şi mânioşi, sunt speriaţi şi cuprinşi de un sentiment al neputinţei.

Acestea sunt sentimente care nu trebuie să pună stăpânire pe oameni iar furia şi mânia nu trebuie în niciun caz să se transforme în ură şi violenţă. În loc de acestea, este nevoie de apropiere între oameni şi de apărarea omeniei. Cine este “sensibil, deschis spre ceilalţi şi dornic să ajute” poate transforma furia şi mânia “în forţe care se opun urii, violenţei şi dispreţului pentru celălat”, evidenţiază Gauck în ultimul său mesaj de Crăciun, în calitate de preşedinte federal, înregistrat la Palatul Bellevue din Berlin.

Dispute politice moderate

Din mesajul prezidenţial răzbate clar temerea de o radicalizare a societăţii, provocată în primul rând de disputele politice generate de valul de refugiaţi. “Cu precădere în vremea atacurilor teroriste ar trebui să nu adâncim falia din societatea noastră, să nu suspectăm fără diferenţiere grupuri sau să declarăm vinovaţi politicieni fără deosebire”, afirmă Joachim Gauck.

 

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?