spot_img
15.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăAnalizeMihai Viteazul și cumpărarea tronului

Mihai Viteazul și cumpărarea tronului

-

În 13 noiembrie 1594 începea una dintre cele mai spectaculoase epopei din istoria românilor. Din ordinul voievodului Mihai Viteazul, creditorii otomani ai domnitorului erau uciși la București. Unii istorici au glumit și au scris că aceasta a fost una dintre cele mai drastice restructurări de credite. În realitate, însă, acest gest al domnitorului a echivalat cu o declarație de război la adresa Imperiului Otoman. De atunci și până la moartea sa, în 1601, Mihai Viteazul s-a aflat într-o luptă necontenită, transmite Radio France Internationale în Pagina de Istorie.

RELATAREA RFI:

La început, Mihai Viteazul părea să fie un aristocrat mediocru, ajuns pe tronul de la București prin corupție. Domnitorul ar fi fost fiul nelegitim al voievodului Pătrașcu cel Bun. În 1558, el a devenit bănișor de Strehaia, apoi stolnic și, în cele din urmă, ban al Craiovei.

În anul 1593, Mihai Viteazul a reușit să cumpere tronul de la București cu suma de 400.000 de florini. O parte din sumă era împrumutată de la zarafii turci din Constantinopole, iar după ce noul domnitor a fost înscăunat, creditorii săi s-au mutat la București, ca să îl aibă sub ochi și să fie siguri că își recuperează banii.

Însă Mihai Viteazul a aderat la Liga Sfântă, iar în 1594 a decis să scape deopotrivă de creditorii turci și de suzeranitatea sultanului. El i-a adunat pe toți creditorii, sub cuvânt că le va plăti datoriile. Apoi, a ordonat gărzilor sale să îi lichideze pe toți. Această acțiune echivala cu o declarație de război la adresa Imperiului Otoman, cu atât mai mult cu cât printre cei uciși se numărau și câțiva ieniceri, membri ai trupelor de elită ale sultanului.

Gestul lui Mihai Viteazul l-a adus în conflict nu doar cu otomanii, ci și cu tătarii. Domnitorul de la București era sprijinit de trupele moldovenești și de cele transilvănene. A urmat un război îndelungat, încheiat cu o pace favorabilă lui Mihai Viteazul. Domnitorul de la București, după doar câțiva ani, reușea să cucerească Transilvania, în 1599, apoi și Moldova, în 1600.

Unirea sa nu a durat decât vreo câteva luni. Mihai Viteazul și-a pierdut toate cele trei tronuri. Însă, în 1601, cu sprijinul împăratului romano-german Rudolf al II-lea, reușise să recupereze Transilvania și Valahia. A fost însă ucis pe câmpia Turzii de mercenari valoni, trimiși de rivalul său, generalul Gheorghe Basta. Însă Mihai Viteazul nu a părăsit viața decât pentru a intra în legendă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img