spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăArmataMisterul agentului CIA de la Kremlin: Soții Smolenkov ar fi cumpărat...

Misterul agentului CIA de la Kremlin: Soții Smolenkov ar fi cumpărat casa din SUA chiar pe numele lor adevărat

-

CIA ar fi extras în 2017 agenți importanți de la Moscova. Cum trăiesc foștii spioni după retragere? Fostul consilier al lui Donald Trump și expert în spionaj Chris Costa vorbește despre puțină strălucire și multe crize, transmite Deutsche Welle.

RELATAREA DEUTSCHE WELLE:

- Advertisement -

Un angajat de la Kremlin, care ar fi lucrat ani buni la Moscova ca agent al CIA, ar fi fost extras în 2017 din capitala Rusiei, au relatat săptămâna aceasta CNN și „The New York Times”. Nu s-a știut inițial de ce a fost evacuat agentul CIA: de teamă că identitatea sa va fi deconspirată din cauza stângăciei cu care președintele Donald Trump lucrează cu informațiile secrete sau pentru că agentul era gata să fie prins de ruși. Ulterior, s-au înmulțit detaliile care arătau că ar fi fost vorba de Oleg Smolenkov, un angajat al Kremlinului care activa în calitate de consilier pe politică externă al președintelui Putin.

Dacă despre el este vorba, atunci se știe că acesta a trăit în SUA după venirea din Rusia fără să facă prea mare secret din prezența sa. „Duceau o viață retrasă”, scrie „The New York Times”, citându-l pe Greg Talley, de 63 de ani, care locuia peste drum de casa familiei Smolenkov. Soții Smolenkov ar fi cumpărat casa din SUA chiar pe numele lor adevărat.

- Advertisement -

Agitația mediatică i-a pus pe fugă însă pe soții Smolenkov, care și-au părăsit repede locuința după primele vizite ale jurnaliștilor, potrivit vecinilor. Directorul Muzeului Internațional al Spionajului din Washington, Chris Costa, a urmărit atent această poveste. Costa este la rândul lui fost lucrător în serviciile secrete, cu o experiență în domeniu de peste 30 de ani: el a deținut inclusiv o funcție înaltă în Consiliul Național de Securitate al SUA, fiind consilier special al președintelui Donald Trump.

„Protecție față de posibile asasinate”

Unele detalii din povestea țesută în jurul lui Smolenkov nu sună prea plauzibil pentru Costa. „Nu am informații din surse sigure în acest caz, am doar experiență cu astfel de situații”, a declarat Costa pentru DW. Acesta se miră că presupusul agent al CIA și-ar fi cumpărat casa pe numele său adevărat. „Administrația americană s-ar strădui să-și protejeze agenții de posibile asasinate sau alte tentative de acest gen.”

Chris Costa (Spionage Museum)

Chris Costa, fost consilier al președintelui Donald Trump, azi director al Muzeului Internațional al Spionajului

Primii jurnaliști sosiți la casa lui Smolenkov ar fi fost întâmpinați de bărbați necunoscuți într-un SUV, care s-au prezentat drept prieteni ai proprietarului casei. Să fi fost casa doar o capcană pentru posibili criminali angajați? „Extrem de improbabil”, susține Costa, „ar fi un lucru cu totul atipic”. Costa este sceptic în privința adevărului multor afirmații legate de presupusul spion de top al CIA la Kremlin.Și secretarul Apărării Mike Pompeo ar fi spus că majoritatea relatărilor de presă citite de el pe această temă ar fi fost incorecte din punctul de vedere al faptelor petrecute.

Agenți extrași de la Moscova

Cât de sigură ar fi prezența unui agent CIA de la Moscova în SUA după extragerea și deconspirarea sa? A încercat Moscova vreodată să omoare vreo persoană pe teritoriu american după ce aceasta a fost declarată „trădătoare” la Kremlin? „O întrebare bună”, a răspuns Costa. Fostul general KGB Oleg Kalugin, care a emigrat în SUA și a fost condamnat în absență în Rusia, i-ar fi povestit lui Costa că  „nici serviciile sovietice, nici cele ruse nu ar fi încercat așa ceva în SUA”.

Prin urmare, agenții din Rusia ar trebui să se simtă în siguranță în America. În orice altă țară, această siguranță nu ar exista, rezumă Costa concluziile auzite de la Oleg Kalugin. Până și în Marea Britanie a existat un atentat anul trecut asupra agentului dublu ruso-britanic Serghei Skripal și asupra fiicei acestuia. Ceea ce nu înseamnă însă că rușii nu ar putea să încerce astfel de lucruri în viitor și pe teritoriul american, avertizează Costa.

Viața de după

Ce face un agent secret după retragere? O „carieră” normală arată destul de simplu, explică șeful Muzeului Spionajului din Washington: „Agentul este relocat în SUA sau Marea Britanie, unde poate să continue activitatea de consiliere a serviciilor de informații.”

Cât de des primește un agent deconspirat o nouă identitate? „Nu pot să spun exact câte persoane și-au schimbat numele și identitatea până acum. Dar eu am cunoscut astfel de agenți care au dus ulterior vieți cât se poate de normale. Doar că nu sub numele lor adevărat.”

Face luxul parte din această viață de după a foștilor agenți? „Nu este așa”, comentează Costa. El ar fi organizat la el acasă acum câțiva ani o reuniune a unor foști agenți secreți. „Nu cred că această viață poate fi numită strălucitoare sau luxoasă.” Sigur că majoritatea celor care au venit din Rusia sau alte țări cu regimuri totalitare au trăit mai bine în America. Dar noua lor viață îi pune mai mereu în fața a numeroase provocări: „Este greu, este o viață grea.”

Condamnat la moarte

Nu există doar momente frumoase, ci și prăbușiri. O astfel de poveste sfârșită prost este, spune Costa, cea a lui Kim Philby. Acesta a fost un agent secret britanic de rang înalt, care la mijlocul secolului 20 a lucrat pentru Moscova și care a fugit mai apoi în fosta URSS, unde a trăit în singurătate până la sfârșitul vieții. „Viața sa, despre care povestim aici la muzeul nostru, a decurs după următorul model: a băut foarte mult și nu s-a simțit niciodată acceptat.”

În cazul lui Oleg Penkovski, sfârșitul a fost și mai rău. „El era colonel al serviciului secret militar din URSS și era spionul direct al președintelui John F.Kennedy.” Depeșele lui Penkovski ajungeau direct pe biroul președintelui american. Aceste informări au permis SUA să ia decizii corecte în cazul crizei din Cuba, spune Costa. „Într-o lume ideală, Penkovski ar fi remarcat că a fost luat în vizor de contraspionajul sovietic. Dar el nu și-a dat seama.” În 1963, colonelul Penkovski a fost condamnat la moarte, deși și-a recunoscut faptele și a prezentat detalii despre acestea autorităților de atunci de la Moscova.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img