spot_img
9.8 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEconomieNoul Cod Fiscal a fost aprobat

Noul Cod Fiscal a fost aprobat

-

Camera Deputaţilor a aprobat, miercuri, Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală. Printre prevederile importante se numără şi reducerea TVA de la 24% la 19% începând cu anul viitor, măsură criticată de FMI şi Comisia Europeană. Nu este, însă, singura schimbare importantă adusă de noua legislaţie fiscală, spune RFI.

Cele două coduri, Fiscal şi de Procedură Fiscală, au fost aprobate cu 306 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi o abţinere. Printre măsurile prevăzute de aceste acte normative se numără şi reducerea TVA cu 5 puncte procentuale, la 19%, în ciuda faptului că măsura a fost criticată de FMI şi CE, care au atras atenţia că poate produce dezechilibre în bugetul naţional.

- Advertisement -

Guvernul a recunoscut că reducerea TVA va creşte deficitul bugetar pe anul viitor, dar refuză ideea unor dezechilibre. “România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Această deviere va fi de circa 9 miliarde lei, iar impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei, a precizat ministrul.

La această sumă se va adăuga şi impactul bugetar de aproximativ 4,5 miliarde lei pentru 2016 provenit din tăierea TVA la alimente, aplicată de la 1 iunie anul acesta.

- Advertisement -

Ce alte modificări aduce noul Cod Fiscal?

Scăderea TVA nu este singura modificare importantă adusă de noile coduri Fiscal şi de Procedură Fiscală.

Cota unica de impozitare ar urma să scadă de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019. În plus, noua lege va elimina taxa pe construcțiile speciale și supra-acciza la carburanți tot de la 1 ianuarie 2016.

Alte modificari vor fi aplicate pentru sectorul microintreprinderilor, unde cota de impozitare pentru cele fara salariati va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit.
Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, de 3% pentru microintreprinderile care se afla in anumite situatii inscrise in registrul comertului-dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare.
De asemenea, contributiile de asigurari sociale la angajat urmeaza sa se reduca de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.

Impozitul pe dividende ar fi trebuit eliminat, incepand din 2016, potrivit variantei Guvernului de modificare a Codului Fiscal, insa in Senat s-a acceptat un amendament care prevede impozitarea veniturilor din dividende cu 5%.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img