spot_img
19.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeNoul șef al CSM și politicul din justiție

Noul șef al CSM și politicul din justiție

-

Noile modificări ale Legilor Justiţiei, mai exact cele referitoare la numirile în funcţii ale magistraţilor, sunt de natură a elimina factorul politic din această procedură, scrie noua şefă a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, în proiectul de candidatură.

Printr-o notă de subsol, Lia Savonea explică: prin articolele 31 şi 33 din Legea privind statutul magistraţilor, preşedintele României nu poate să mai refuze numirea în funcţii a judecătorilor şi a procuroilor.

- Advertisement -

Noul preşedinte al CSM face referire şi la ministrul Justiţiei, care, prin noile reglementări nu mai este titular al acţiunii disciplinare împotriva magistraţilor.

„Pornind de la principiul statului de drept şi cel al separaţiei puterilor în stat, una dintre condiţiile esenţiale pentru asigurarea supremaţiei legii o constituie necesitatea consolidării independenţei justiţiei şi, implicit, a independenţei magistraţilor. Recentele modificări legislative din domeniul justiţiei vin în sprijinul consolidării independenţei acesteia prin importante modificări, cele mai importante din ele vizând eliminarea factorului politic din numirile judecătorilor şi procurorilor în funcţii (n.r. – Lia Savonea face o trimitere de subsol: art.31 alin. 3 şi art.33 alin 11 din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor au fost modificate iar preşedintele României nu mai poate să refuze numirea acestora în funcţie) sau a judecătorilor cu funcţii de conducere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (n.r. – judecătoarea face referire în nota de subsol la art. 53 din aceeaşi lege). Totodată, ministrul Justiţiei nu mai este titular al acţiunii disciplinare împotriva magistraţilor, iar Secţiei pentru procurori îi sunt recunoscute prerogative sporite în domeniul gestiunii carierei acestora”, scrie Lia Savonea în proiectul de candidatură.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img