Un grup de hackeri care își spune “Shadow Brokers” a dat publicității vineri documente și fișiere din care, potrivit experților în securitate electronică, rezultă că National Security Agency (NSA), una dintre principalele agenții de securitate ale Statelor Unite ale Americii, ar fi accesat sistemul bancar global SWIFT, prin intermediul căruia a monitorizat tranzacții bancare din întreaga lume, dar în special din Orientul Mijlociu și America Latină, informează EFE, Reuters și AFP.

Societatea de Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT), companie cu sediul în Belgia, oferă un sistem sigur de mesagerie internațională între instituțiile financiare, scrie EFE.

“Shadow Brokers”, pe care analiștii îi asociază cu guvernul rus, susțin însă că SUA, prin intermediul NSA, ar fi obținut informații de la SWIFT în afara acordului pe care îl au cu Uniunea Europeană în acest domeniu. Dezvăluiri anterioare făcute de fostul contractor al NSA, Edward Snowden, sugerau deja că agenția accesa date din SWIFT în afara acordului cu UE, potrivit Washington Post.

Acordul oficial între SUA și SWIFT a fost încheiat după ce New York Times a dezvăluit că ambele părți aveau o înțelegere secretă pentru a obține informații financiare internaționale, a căror furnizare este interzisă de legea belgiană privind confidențialitatea datelor bancare. Acordul încheiat stabilește că SUA pot accede informații SWIFT în anumite condiții, lucru cu care nu erau de acord mulți oameni politici europeni, care considerau că era vorba de o simplă formalitate, și nu de o protecție eficientă a datelor.

Washington Post scrie că aceste dezvăluiri ar putea să-i deranjeze foarte mult pe partenerii europeni ai SUA care și-au pus în joc capitalul politic pentru a obține acest acord dintre SUA și UE. Totodată, dacă se va dovedi că informațiile sunt reale, aceasta ar fi cea mai mare expunere a practicilor NSA după dezvăluirile făcute în 2013 de Edward Snowden.

Potrivit experților în securitate informatică, documentele publicate de “Shadow Brokers” demonstrează că NSA a găsit și exploatat numeroase slăbiciuni din gama de produse Microsoft, folosite pe larg pe calculatoarele din întreaga lume, relatează AFP. Se presupune că aceste documente provin de la o unitate de piraterie informatică ultrasecretă numită Equation Group din cadrul NSA. Reuters menționează că nu a putut confirma autenticitatea acestor documente și că NSA nu a putut fi contactată pentru a comenta informațiile.

Într-o declarație pentru Reuters, Microsoft, fabricantul Windows, a anunțat că nu a fost avertizat de nicio instituție a guvernului american că astfel de documente existau sau au fost furate. “În afara ziariștilor, nicio persoană și nicio organizație nu ne-a contactat în legătură cu materialele difuzate de Shadow Brokers”, a transmis compania. Absența avertizărilor este semnificativă, deoarece NSA știa de luni bune despre piratarea făcută de Shadow Brokers, scrie Reuters, care citează declarații făcute anterior de oficiali.

Documentele par să indice că NSA a infiltrat două birouri ale rețelei SWIFT, și implicit EastNets, care îi furnizează servicii tehnologice în Orientul Mijlociu. Prin intermediul acestui punct de intrare, NSA pare să fi supravegheat tranzacții între mai multe bănci și instituții financiare din Kuweit, Dubai, Bahrein, Iordania, Yemen și Qatar.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?