RELATARE WASHINGTON POST:

Când a găzduit strălucitoarea conferință globală pentru investiții în octombrie anul trecut, prințul Mohammed bin Salman avea lumea la picioare. Mii de investitori, conducători de corporații și lideri guvernamentali s-au adunat în regat pentru a-l auzi pe charismaticul moștenitor al tronului saudit  prezentându-și planurile de modernizare a regatului.

Însă admiratorii occidentali i-au înțeles greșit intențiile, proiectându-și propriile speranțe pentru transformarea Arabiei Saudite pe un prinț care reprezintă, de fapt, antiteza guvernării prudente a bătrânilor care au domnit timp de decenii.

Un val inițial de execuții s-a pornit imediat după instalarea lui Mohammed, urmat de valuri de arestări ceea ce arăta deja că prințul este nemilos în exercitarea puterii.

Autoritățile din Arabia Saudită au răspândit frica prin reținerea miliardarilor și a activiștilor de la nivel local, arătând că nimeni nu este de neatins. Și s-au străduit să se asigure că arestările nu vor genera prea multe discuții, amenințând rudele celor reținuți și obligându-le să semneze promisiuni de tăcere.

Deși mulți congresmeni americani au protestat împotriva deceselor civile cauzate de atacurile aeriene saudite din Yemen și au pus la îndoială arestările interne, alți numeroși parlamentari s-au înghesuit să vorbească cu prințul. Ceea ce l-a făcut pe Mohamed să considere că acțiunile sale din  interiorul țării nu diminuau valoarea regatului ca aliat de securitate, vital pentru Statele Unite.

Primirea lui caldă în Statele Unite nu a fost o surpriză. Atât înainte, cât și după vizită, conducerea saudită a reușit să evite discuțiile despre câteva episoade potențial jenante, inclusiv reținerea aparentă a prim-ministrului libanez și înrăutățirea bruscă a relațiilor diplomatice cu Canada, după ce canadienii au protestat față de reținerea unui avocat pentru drepturile femeilor.

Astfel că, în cele mai înalte eșaloane ale regatului, a provocat o adevărată uimire faptul că atât de mulți americani s-au arătat preocupați de situația jurnalistului dispărut în consulatul saudit din Istanbul. Tratamentul Arabiei Saudite asupra propriilor cetățeni, saudiți, oricât de aspru ar fi fost, era considerat ca făcând parte din afacerile regatului, fără a avea de-a face cu relațiile externe.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?